Guvernul a transmis, dupa ce INS a anuntat ca produsul intrern brut a scazut fata de primul trimestru si cresterea anuala a coborat semnificativ, un comunicat in care compara datele strict cu anul trecut si arata astfel ca Romania continua cresterea economica si mentine prognoza de crestere de 2,5%.

"Tinand cont de datele oferite de Institutul National de Statistica, rezulta ca Romania continua cresterea economica, pe fondul evolutiei pozitive a productiei industriale si a exporturilor. Cresterea economica in semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I din 2013, este de +2,6%, pe serie ajustata, Romania continuand sa aiba una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa. Romania continua sa aiba una dintre cele mai solide cresteri din Uniunea Europeana, in contextul in care o serie de masuri prevazute in pachetul mai amplu de masuri de stimulare a economiei si creare de noi locuri de munca, precum reducerea CAS, nu au fost inca implementate", se arata in comunicat.

Guvernul mai noteaza ca indicatori economici precum consumul si exporturile au crescut pe primul semestru cu 8%, somajul nu a cunoscut o crestere, in contextul unui nivel in continuare scazut al inflatiei, prin urmare este mentinuta prognoza de crestere economica de 2,5% pentru acest an, regasita in Programul de convergenta 2014-2017.

"In acest moment, Romania continua sa aiba spatiu fiscal de 2% din PIB din deficit, necesar stimularii cresterii economice, pe fondul continuarii investitiilor publice, in contextul in care la rectificarea bugetara nu au fost taiate fonduri de la investitii. Guvernul subliniaza ca in aceasta perioada au fost luate masuri importante, precum cresterea salariului minim, respectiv scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Aceste masuri vor fi dublate de reducerea impozitarii muncii, prin reducerea CAS, masura care va aduce beneficii concrete in cresterea numarului de locuri de munca nou create, precum si a cresterii investitiilor straine directe in Romania", se mai afirma in comunicat.

In acelasi timp, premierul Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj in care afirma ca este ca si cand Romania mergea cu masina cu 130 kilometri la ora si acum merge cu 100 kilometri la ora, dar merge "tot inainte!", avadd insa mare nevoie de reducerea CAS, macar de la 1 octombrie, pentru a nu scadea ritmul cresterii, mai ales ca in regiune sunt si semne proaste.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

"Mai avem spatiu de crestere pentru toamna aceasta si de aceea am marit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la banci si am eliminat impozitul pe profitul reinvestit. Fara a mai fi blocati de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamna sunt atat de importante!", mai afirma Ponta.

Produsul intern brut a scazut in trimestrul al doilea cu 1% fata de primul trimestru, iar cresterea anuala a coborat semnificativ atat la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cat si semestrial, la 2,4% serie brut si 2,6% serie ajustata sezonier, cu mult sub estimarile autoritatilor, de 3,5% pe an

Potrivit Institutului National de Statistica, dupa primele estimari, PIB in trimestrul II 2014 a fost, in termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier).

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

Fata de acelasi trimestru din anul 2013, PIB a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier.

In semestrul I 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.

Produsul Intern Brut, serie bruta, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 3,9% fata de trimestrul I 2013, potrivit datelor provizorii revizuite

In functie de seria ajustata sezonier, PIB-ul este estimat pentru perioada ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,2% fata de trimestrul IV 2013 si cu 4% fata de trimestrul I 2013.

Premierul Victor Ponta anunta la sfarsitul lunii aprilie ca cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o crestere economica de 3,2%. Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat ca economia a avut un avans in primul trimestru intre 3% si 4%, iar pentru intregul an anticipa un avans economic peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

Citeste si:
Economia României va înregistra un avans modest de 1,9% în 2022
Economia României va...

Fondul Monetar International estimeaza pentru acest an o crestere economica de 2,8%, potrivit celor mai recente comunicari, dupa misiunea FMI in Romania, in luna iunie.

Banca Mondiala a imbunatatit in iunie prognozele de crestere economica pentru Romania de la 2,5% la 2,8% pentru acest an si de la 2,7% la 3,2% pentru anul urmator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.