Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca a transmis scrisoarea prin care Dacian Ciolos este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea Romaniei.

El a precizat ca a transmis scrisoarea dupa ce a discutat cu presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

In urma cu aproape doua saptamani, Guvernul a anuntat ca premierul Ponta a discutat cu Jean-Claude Juncker, presedintele ales al Comisiei Europene, despre propunerea Romaniei pentru ocuparea functiei de comisar european, spunandu-i ca prima optiune este portofoliul Agriculturii, iar oficialul de la Bruxelles a luat act de aceasta propunere.

Ponta preciza atunci ca optiunea Guvernului este de a pastra in CE portofoliul Agriculturii si de a-l nominaliza pe Dacian Ciolos, dar ca nu poate face nominalizarea inainte de a discuta cu Jean-Claude Juncker.

31 iulie era termenul dat de presedintele ales Jean-Claude Juncker tarilor membre pentru a-i transmite oficial propunerile.

Romania era printre putinele state care nu trimisesera anterior acestei date propunerea oficiala, desi atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Victor Ponta isi anuntasera sustinerea pentru Dacian Ciolos. Pana in prezent, nicio alta tara nu si-a manifestat interesul pentru portofoliul Agriculturii.

Intrebata joi cate state membre nu au trimis propuneri pentru viitoarea Comisie, Natasha Bertaud, purtator de cuvant al CE, a evitat sa dea un raspuns clar, precizand ca "presedintele ales Juncker poarta, in prezent, consultari intense cu toti cei 28 de sefi de stat si de guvern" pe acest subiect.

"El (Juncker - n.r.) le-a spus la Consiliul European din 16 iulie sa vina cu propuneri pana la finalul lunii iulie. Pe baza lor, domnul Juncker va reflecta si va lucra la componenta Comisiei pe perioada verii, dar niciun anunt privind numele si portofoliile nu va fi facut pana cand Colegiul (comisarilor - n.r.) nu va fi complet, ceea ce se va intampla pe 30 august, cand va fi numit Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa", a declarat purtatorul de cuvant al CE.

Pana joi dupa amiaza, nu facusera inca propuneri Bulgaria, Belgia, Italia, Olanda si Portugalia.

Citeste si:
Cioloș: E timpul să creștem lideri alternativi; onoarea îi cere lui...
Cioloș: E timpul să creștem...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.