Presedintele ucrainean Petro Porosenko s-a declarat pregatit pentru o "incetare a focului bilaterala" in estul separatist al tarii, daca se va asigura controlul la frontiera cu Rusia, intr-o convorbire prin telefon cu cancelarul german Angela Merkel, relateaza AFP.

"Presedintele a asigurat ca este dispus la o incetare a focului bilaterala. El a subliniat in acelasi timp ca este necesar sa se asigure controlul la frontiera pentru oprirea transferului de arme si combatanti din Rusia, precum si eliberarea tuturor ostaticilor si lansarea negocierilor neconditionate", potrivit unui comunicat al presedintiei ucrainene publicat la incheierea acestei convorbiri telefonice, care a avut loc joi seara, transmite MEDIAFAX.

Potrivit Kievului, Merkel a subliniat ca reprezentantii unei unei misiuni OSCE prezente in estul Ucrainei "nu au acces la posturile de frontiera din cauza actiunilor combatantilor".

Porosenko a discutat la telefon, joi seara, si cu vicepresedintele american Joe Biden, despre reabilitarea infrastructurilor in localitatile eliberate de separatisti in estul tarii, potrivit presedintiei ucrainene.

Biden a promis asistenta americana in astfel de proiecte, potrivit aceleiasi surse.

Presedintia ucraineana a afirmat ca a preluat controlul Siversk, un oras cu 12.000 de locuitori situat la 100 de kilometri nord de Donetk, unde un drapel ucrainean flutura de acum pe cladirea primariei, precum si a postului de frontiera Cervonopartisansk din regiunea Luganks.

Trupele ucrainene, care au preluat controlul mai multor localitati in ultima saptamana, intre care si Slaviansk, avanseaza spre Donetk si Lugansk, doua capitale regionale care se pregatesc sa reziste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.