UDMR decide, vineri, in Consiliul Permanent, daca iese sau nu de la guvernare, dupa doar patru luni, marul discordiei fiind faptul ca Guvernul s-a alaturat CE intr-un proces privind o initiativa cetateneasca sustinuta de UDMR. Daca decizia va fi iesirea din Guvern, aceasta va trebui validata in CRU.

Vineri, la Cluj-Napoca, va avea loc Consiliul Permanent al UDMR, acesta fiind organismul de conducere al Uniunii care se intruneste intre doua sedinte ale Consiliului Reprezentantilor Unionali. Din Consiliul Permanent fac parte peste 30 de membri ai conducerii Uniunii, intre care liderul UDMR, Kelemen Hunor, vicepresedintele politic Laszlo Borbely, secretarul general Kovacs Peter, dar si presedintele Organizatiei de Femei, Biro Rozalia, presedintele Consiliului National al Primarilor si Consilierilor UDMR, Borboly Csaba, parlamentari si demnitari maghiari din administratia publica locala, transmite MEDIAFAX.

Cooptata la guvernare in martie, avandu-l pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, drept vicepremier si ministru al Culturii, si pe Korodi Attila ministru al Mediului, la care se adauga secretari de stat si prefecti in mai multe judete ale tarii, Uniunea se afla in fata unei dileme: sa plece sau sa ramana la guvernare.

Decizia care va trebui luata vineri de Consiliul Permanent nu este deloc usoara, tinand cont si de presiunile existente in teritoriu, unde sunt esentiale fondurile care vin de la Guvern spre administratia locala si la proiectele care pot fi, astfel, sustinute in comunitatile locale.

Nemultumirea UDMR a pornit de la o decizie din 2 iunie a MAE, care a intervenit in procesul in care UDMR a contestat respingerea de catre Comisia Europeana a Initiativei Cetatenesti Europene privind protectia minoritatilor nationale - Minority SafePack, initiata de Uniune si sustinuta de Uniunea Federala a Nationalitatilor din Europa, al carei vicepresedinte este Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost cel care a criticat demersul MAE legat de initiativa cetateneasca a minoritatilor, reprosand faptul ca a fost pus intr-o situatie "neplacuta", aceea de a fi "ignorat si umilit", in conditiile in care nu a fost informat despre demersul MAE, desi este vicepremier, membru al Guvernului.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

El spunea ca l-a informat pe premierul Victor Ponta la doua zile dupa ce a aflat despre demersul MAE si a asteptat de la acesta rezolvarea problemei. La o luna, Ponta nu a dat niciun semn ca situatia este pe cale sa fie rezolvata si sa fie adoptata solutia propusa de UDMR, si anume ca agentul guvernamental care a depus solicitarea de interventie sa depuna o notificare prin care spune ca Romania se retrage din acest proces.

"Discutiile pe aceasta tema se poarta in coalitie, dar sigur, nu avem la dispozitie tot anul si tot ciclul electoral. Se poate rezolva totul foarte repede, nu am dat un termen, dar lucrurile se precipita si noi consideram ca in cateva zile putem inchide acest subiect, in functie de decizia premierului", arata liderul UDMR, care s-a intrebat de ce alte state ai caror membri au semnat initiativa cetateneasca, precum Germania, Austria sau Italia, nu au intervenit in proces de partea CE, si de ce Romania a recurs la acest gest.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Kelemen Hunor s-a declarat deranjat ca nu este luat in serios si a avertizat ca aceasta problema este mai serioasa decat pare.

"Aveam impresia ca unii nu m-au luat in serios, am spus de la inceput ca este o chestiune foarte serioasa. Eu am respectat cuvantul dat de fiecare data fata de partener, am fost un partener loial, indiferent despre cine a fost vorba. Pe mine ma deranjeaza cand cineva nu ma ia in serios si crede ca isi poate permite orice si poate sa ia o decizie fara sa ne consulte", spunea liderul Uniunii.

Incepand de miercuri, lucrurile s-au precipitat, iar Kelemen Hunor si Victor Ponta au avut mai multe runde de negocieri, soldate, se pare, fara un rezultat care sa ii satisfaca pe maghiari.

Corlatean si Ponta, de aceeasi parte a baricadei

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a explicat ca respingerea initiativei cetatenesti de catre CE a tinut cont de prevederile Tratatului Uniunii Europene cu privire la competentele nationale ale statelor membre.

Citeste si:
Sorin Grindeanu, acuzații la adresa guvernării: „Nu știm unde s-au...
Sorin Grindeanu, acuzații la...

"Decizia de respingere fost contestata la Tribunalul Uniunii Europene de catre semnatarii lor. Decizia procedurala a statului roman de a interveni in aceste cauze la Tribunalul UE vizeaza prevenirea extinderii pe cale jurisprudentiala a competentelor UE in domenii care tin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale. Romania sustine pozitia principial corecta a Comisiei Europene, potrivit careia, in acest domeniu, Uniunea Europeana nu are competente atribuite in baza dispozitiilor tratatelor fundamentale", arata Corlatean.

La randul sau, premierul Victor Ponta si-a exprimat punctul de vedere pe acest subiect si a spus ca atunci cand e vorba despre chestiuni din coalitia de guvernare se poate negocia aproape orice, dar cand este vorba despre chestiuni de stat, "asta nu se poate negocia chiar daca, nu stiu, cade Guvernul".

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

"Pana la urma, statul roman e stat roman indiferent ce Guvern are", spunea Ponta.

Premierul mentiona ca intentia sa este de a gasi orice solutie posibila pentru continuarea unei colaborari "corecte" cu UDMR.

Pro si contra iesirii de la guvernare

Liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputatilor, Mate Andras, spune ca nu stie cum va vota la Consiliul Permanent, asteptand sa vada informarea lui Kelemen Hunor dupa discutiile cu Victor Ponta, insa cert este ca vineri UDMR va decide daca va iesi sau nu de la guvernare.

"Vreau sa vad rezultatul discutiilor si apoi voi vota in cunostinta de cauza. Oricum, Consiliul Permanent va decide, vineri, prin vot, daca iesim sau nu de la guvernare. Este abilitat sa ia o astfel de decizie", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Mate Andras.

Poka Andrei, primarul comunei Sancraiu, judetul Cluj, care este si presedintele Consiliului Regional al Primarilor si Consilierilor UDMR din Ardealul de Centru, stie cum va vota in Consiliul Permanent, dupa ce i-a consultat pe membrii forului pe care il conduce si care sunt raspanditi in sapte judete.

"Un lucru este cert: m-am consultat cu colegii si voi vota in Consiliul Permanent pentru ramanerea UDMR la guvernare. Vom vedea, insa, ce va iesi la vot. Fiecare va avea dreptul la o parere, dar eu voi reprezenta parerea alesilor locali. Curentul majoritar al celor care fac munca de jos este sa ramanem la guvernare", a spus Poka.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Vakar Istvan, spune ca nu este inca decis cum va vota si ca asteapta informatii despre situatia legata de initiativa cetateneasca.

"Vreau sa vad exact ce s-a intamplat. Initiativa cetateneasca nu se referea doar la maghiari si nu inteleg de ce acest proiect a fost atacat de Guvernul Romaniei si MAE, desi nicio alta tara care a sprijit initiativa nu a facut un demers similar. Noi avem niste principii la care nu putem renunta. Se poate trai si in afara guvernarii, nu e un capat de tara", afirma Vakar.

Primarul din Carei, Kovacs Jeno, a declarat, la randul sau, ca liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a fost pus intr-o situatie ingrata in acest caz al initiativei cetatenesti, contestate de Guvernul din care el face parte.

"Kelemen Hunor este si vicepresedinte FUEN, organism care a sprijinit initiativa cetateaneasca privind minoritatile, si vice-premier. Eu, ca primar, as fi de acord, totusi, sa nu iesim de la guvernare, si ma gandesc ca nu stiu ce am putea sa le explicam alegatorilor daca am iesi de la guvernare", a spus Kovacs.

Lideri ai UDMR au mentionat ca in cazul in care Consiliul Permanent decide iesirea UDMR de la guvernare, hotararea va trebui, ulterior, validata de Consiliul Reprezentantilor Unionali.

"Daca se decide sa nu iesim de la guvernare, nu mai este nevoie de validarea CRU. Dar iesirea de la guvernare este o decizie extrem de importanta, care trebuie validata de CRU", au explicat acestia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.