Politica 9 Iulie 2014 12:20
Premierul Victor Ponta a declarat ca a cerut Curtii Constitutionale sa stabileasca, pentru viitorul presedinte si viitorul prim-ministru, un cadru foarte clar de actiune privind participarea la CE, pentru evitarea altor conflicte, si sa impuna respectarea unei decizii deja emise de CC in acest sens.

Premierul Victor Ponta a mers, miercuri, la Curtea Constitutionala pentru a-si sustine punctul de vedere in cazul sesizarii privind conflictul juridic de natura constitutionala dintre Executiv si Presedintie, referitor la reprezentarea Romaniei la Consiliul European din iunie.

El a declarat, la plecarea de la CC, ca exista o decizie de anul trecut a Curtii Constitutionale, cu numrul 449, privine relatia de cooperare in domeniul afacerilor europene, care stabileste ca puterea de apreciere a presedintelui nu este una nelimitata sau arbitrara, ci ca trebuie sa tina cont de anumite criterii obiective precum autoritatea cea mai bine pozitionata in raport de subiectul abordat, iar pozitia sa fie legitimata de un punct de vedere concordant cu cel al Parlamentului, transmite MEDIAFAX.

"Eu, inainte de a propune comisarul european, voi merge in Parlament. Daca presedintele merge si propune la Consiliul European sa luam portofoliul X pentru Ion Ionescu, eu nu o sa implementez acea decizie, ca nu imi este opozabila. Deci, daca eu sunt cel care trebuie sa desemnez comisarul, mi se pare normal sa fiu cel care participa la negocieri, ca altfel negociaza presedintele ceva ce trebuie sa fac eu, ceea ce sigur ca nu functioneaza", a spus Ponta.

El a precizat astfel ca doreste ca judecatorii CC sa stabileasca foarte clar obligatia actorilor institutionali de a respecta aceasta decizie.

Curtea Constitutionala ia in discutie, miercuri, sesizarea formulata de premierul Victor Ponta in care solicita sa fie constatata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedinte, sa se constate ca acest conflict este generat de actiunile concrete ale presedintelui prin care isi "aroga atributii si competente" care, potrivit Constitutiei, apartin Guvernului si sa stabileasca faptul ca presedintele trebuia sa-i delege prim-ministrului atributia de reprezentare a Romaniei la reuniunea Consiliului European din 26 iunie 2014.

Premierul Victor Ponta a transmis in 24 iunie Curtii Constitutionale scrisoarea in care il reclama pe presedintele Traian Basescu pentru faptul ca nu l-a lasat sa reprezinte Romania la reuniunea Consiliului European din iunie.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.