Politica 6 Iulie 2014 13:58
UDMR ia in calcul iesirea de la guvernare, motivul fiind, potrivit "Gandul", interventia MAE intr-un proces la Curtea Europeana de Justitie, careia UDMR i se adresase dupa ce, in septembrie, CE a respins Initiativa Cetateneasca Europeana pentru protectia minoritatilor nationale, initiata de Uniune.
Conform sursei citate, tensiunile ar fi fost generate de interventia MAE in procesul in care UDMR a contestat respingerea de catre Comisia Europeana a Initiativei Cetatenesti Europene (ICE) privind protectia minoritatilor nationale - Minority SafePack, initiata de Uniune si sustinuta de Uniunea Federala a Nationalitatilor din Europa (FUEN), al carei vicepresedinte este Kelemen Hunor. "Gandul" noteaza ca MAE a sustinut punctul de vedere al Comisiei Europene, pozitionandu-se astfel impotriva UDMR. De asemenea, Kelemen Hunor a declarat pentru "Gandul" ca nu a existat o consultare in coalitie pe tema acestui subiect, scrie mediafax.

Initiativa prin care se solicita aprobarea de catre Uniunea Europeana a unor reglementari mai clare privind minoritatile pe sase tematici - "Limbile regionale sau minoritare, educatie, cultura si diversitate culturala", "Politica de dezvoltare regionala", "Participarea si implicarea societatii civile", "Egalitate si anti-discriminare", "Media audio-vizuala si continutul digital" si "Sprijin pentru comunitatile minoritatilor nationale" - a fost respinsa de Comisie pe motiv ca "in mod evident, este in afara limitelor prerogativelor UE sa prezinte o propunere urmarind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii". "Decizia a fost una politica", a comentat la vremea respectiva Kelemen Hunor, anuntand contestarea sa la Curtea Europeana de Justitie. "Gandul" relateaza de asemenea ca Romania, prin Ministerul Afacerilor Externe, a formulat o cerere de interventie care a si fost acceptata, termenul limita de depunere a argumentatiei fiind stabilit pentru finalul lui iunie acest an. Conform sursei citate, MAE a sustinut aceeasi pozitie cu Comisia Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.