Politica 3 Iulie 2014 16:46
Premierul Victor Ponta afirma ca a discutat cu presedintele Traian Basescu despre gratierea lui Gica Popescu, spunandu-i ca avizul Ministerului Justitiei ar fi favorabil, dar ca seful statului i-a spus ca va respinge propunerea, indiferent de aviz.

"Despre gratieri am avut o discutie cu presedintele Basescu, in doi ani si jumatate de cand sunt prim-ministru, o singura data despre un caz, despre cazul Gica Popescu. Am spus: «Domnul presedinte, daca dumneavoastra ati fi de acord, eu am vorbit cu ministrul Justitiei si avizul ar fi favorabil, pozitiv». Deci, intr-un fel i-am zis, ne cearta pe noi presa basista. Mi-a zis: «Nu, orice aviz imi dati, voi respinge». In rest, nu am discutat niciodata despre acest subiect cu presedintele Basescu si am semnat ca prim-ministru un singur decret de gratiere, in urma cu o luna parca a fost, cu acea femeie care avea foarte multi copii", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a amintit ca procedura de gratiere necesita un aviz din partea Ministerul Justitiei si contrasemnatura premierului, dar "dreptul final" ii apartine presedintelui.

In 4 martie, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv la inchisoare cu executare pe toti cei opt oameni din fotbal judecati in dosarul transferurilor, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, la acel moment candidat la sefia Federatiei Romane de Fotbal, primind o condamnare de trei ani, o luna si zece zile.

In favoarea gratierii lui Gica Popescu s-au pronuntat mai multe personalitati, dar si oameni politici, printre care Valeriu Zgonea, Crin Antonescu si premierul Victor Ponta, in nume personal, existand si o petitie on-line in acest sens.

Presedintele Traian Basescu a declarat atunci ca pana acum nu a avut motive sa acorde nicio gratiere in actualul mandat, mentionand ca va reflecta de la caz la caz si ca presedintele poate face mult rau justitiei prin abuzul de gratieri.

Seful statului s-a referit si la ideea retragerii decoratiei lui Gica Popescu. "Am vazut, uneori au fost articole, presiuni, «luati-i medaliile lui Nastase, luati-i..». Un om care a intrat in inchisoare nu poate fi negat, in opinia mea. Pedeapsa penala nu il desfiinteaza. Acei oameni care au primit decoratii, nu discutam numai despre Adrian Nastase sau Gica Popescu (...) nimanui nu i-am ridicat decoratiile, pentru ca omul a intrat in puscarie pentru ca a gresit. Nu poate fi negat pentru ce a facut el inainte de a fi in inchisoare", a mai comentat Traian Basescu.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Presedintele Traian Basescu s-a referit si la mediatizarea subiectului gratierii lui George Becali si a lui Gica Popescu. "V-as ruga, la fel cum subiectul asta este foarte actual, pe anumite televiziuni, eu as vrea sa stiu, daca nu-i cu pacat, daca a platit cineva bani pentru a se face astfel de campanii pentru Becali, pentru Gica Popescu. Mi se pare o campanie foarte puternica si nejustificata", a comentat Traian Basescu.

Presedintele a tinut sa precizeze ca este o intreaga procedura a gratierii si ca nu conteaza daca o televiziune strange 50.000 de semnaturi, poate sa stranga si un milion, doua milioane, si cinci, procedura este cu totul alta. "Daca televiziunile respective ar respecta statul de drept, ar citi macar legea care permite presedintelui gratierea", a mai afirmat presedintele Basescu.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.