Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, referitor la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, ca a fost impresionat de faptul ca premierul moldovean Iurie Leanca si-a tinut jumatate din discurs "intr-o limba oficiala a UE si a folosit limba romana".

Basescu a spus ca un moment extrem de important la Consiliul Europei a fost semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova si a apreciat ca guvernul acestei tari, dupa castigarea alegerilor din 2009, a fost "foarte pragmatic".

"Alte subiecte pe ordine a de zi, le-as trata in primul rand si din punct de vedere si cat de dragi mi-au fost mie sau au insemnat ceva, o concluzie: Semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova si implicit Acordul de liber schimb, care este parte a Acordului de Asociere, a fost un moment extrem de important. As face o mentiune deosebita aici legat de modul cum a reactionat Guvernul Republicii Moldova dupa castigarea alegerilor din 2009. A fost un guvern foarte pragmatic, care si-a pus doua obiective: sa obtina dreptul la libera circulatie pentru cetatenii Republicii Moldova si sa ajunga la Acordul de Asociere. Cred ca a fost una din cele mai inteligente abordari dintre toate statele din Parteneriatul estic. In momentul de fata, Republica Moldova si-a atins ambele obiective, are din luna mai libera circulatie si astazi a semnat Acordul de Asociere si Acordul de liber schimb", a precizat Basescu, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca "a fost o buna strategie inceputa de primul ministru Vlad Filat si continuata foarte bine de primul ministru Leanca".

"Ce m-a impresionat astazi, sigur, toti cei trei reprezentanti, primul ministru al Georgiei, presedintele Ucrainei care au semnat Acordurile au fost deosebiti in discursurile lor, dar la premierul Leanca m-a impresionat faptul ca si-a tinut o jumatate de discurs in limba franceza, dupa care a anuntat ca va vorbi in limba oficiala a tarii lui si intr-o limba oficiala a Uniunii Europene si a folosit limba romana, ceea ce pentru mine a fost un lucru extrem de important", a adaugat Traian Basescu.

El a vorbit despre efortul dimplomatiei romanesti de-a lungul ultimilor 10 ani. "Este, daca vreti, si un efort al nostru, si al meu si al diplomatiei romanesti de-a lungul acestor 10 ani, imi aduc aminte cand am inceput sa frecventez Consiliul European in 2005, nu exista in documentele Consiliului ceva despre Republica Moldova. Pe urma am reusit noi sa introducem sinergia Marii Negre, a venit Polonia care a vrut sa o extinda si pentru Belarus si atunci s-a facut Parteneriatul estic si a inceput sa se vorbeasca despre Republica Moldova tot mai mult, pana la urma s-a ajuns aici, ceea ce este extrem de important. Sigur, oficial, nimeni nu spune, este un prim stadiu si ca va urma si o incepere a negocierilor pentru un Tratat de aderare, dar sa ne amintim propria noastra istorie, am semnat Acordul de asociere in 1993 si in 2007 am devenit membri ai UE. Deci, cam acesta este drumul si este de remarcat ca atat in cuvantul presedintelui Van Rompuy, cat si in cuvantul presedintelui Barroso s-a dat aceasta perspectiva chiar daca ea pentru moment nu este inscrisa intr-un document oficial si sigur toti o gandim", a adaugat Traian Basescu.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Uniunea Europeana a semnat vineri Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina si Georgia, trei foste republici sovietice care vor sa apropie de Europa de Vest, in pofida presiunilor exercitate de catre Rusia, relateaza AFP. "Este o mare zi pentru Europa (...). Uniunea Europeana se afla alaturi de voi astazi mai mult decat oricand", a declarat Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, inainte sa semneze acordul cu presedintele ucrainean Petro Porosenko si premierii georgian Irakli Garibasvili si moldovean Iurie Leanca, in cadrul unui summit european, la Bruxelles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.