Fostul presedinte al Senatului Crin Antonescu a declarat, marti, la sedinta solemna a Senatului, ca Romania a avut patru institutii politice majore, respectiv Senatul, Camera Deputatilor, monarhia si PNL, afirmand ca au fost readuse la viata doar trei dintre acestea, nu si institutia monarhica.

"Ar trebui sa facem mai mult decat o singura festivitate, pentru ca noi, stimati colegi, avem probleme de memorie (...) Vorbesc de memoria publica, si memoria publica nu este nicidecum doar treaba istoricilor, dupa cum nu este nici macar treaba politicienilor, dar trebuie sa fie o preocupare a intregii natiuni si, desigur, in ordinea responsabilitatii oamenilor publici ai acelei natiuni, inclusiv deci a oamenilor politici", a afirmat Antonescu, potrivit MEDIAFAX.

El a afirmat ca inclusiv in acest moment senatorii cedeaza conjuncturalului si "nu este invitat un presedinte in exercitiu al statului, ca raspuns la lucruri perfect asemanatoare si la fel de nefiresti comise de acest sef in exercitiu al statului in diferite imprejurari". Antonescu a declarat ca acest lucru ar trebui sa determine o meditatie la "institutii si traditii", deoarece nicio natiune puternica nu traieste din amintiri, "dar toate natiunile puternice construiesc pe memorie".

Fostul presedinte al PNL a apreciat ca in plan politic au existat patru institutii majore in Romania, prin traditie: Senatul, Camera Deputatilor, monarhia si Partidul National Liberal. "Nu va scandalizati, vorbesc doar despre istorie, si uneori istoria nu ne priveste pe toti", a completat Antonescu, referindu-se la nominalizarea PNL.

El a precizat ca nu intamplator regimurile de dictatura si ulterior regimul comunist au suprimat toate cele patru institutii, dintre care dupa Revolutia din 1989 au fost readuse la viata trei dintre acestea, iar in cazul monarhiei s-a petrecut o "recuperare corecta a memoriei istorice".

Pe de alta parte, Antonescu a sustinut ca problema bicameralismului nu a fost dezbatuta cu responsabilitate pentru a fi evidentiate avantajele democratice ale acestui sistem.

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

"Problema societatii romanesti este de a avea un Parlament eficient si credibil si acest lucru sta in puterea noastra, sta in puterea noastra incepand cu acest moment, intelegand in acest moment ca viata compatriotilor, destinul istoric ne-a dat o sansa, o sansa extraordinara, aceea de a fi ca senatori ai Romaniei, ca parlamentari, reprezentantii in limita mandatului nostru ai natiunii noastre", a afirmat Antonescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.