Mai multi deputati PSD au depus, marti, la Parlament o initiativa legislativa potrivit careia daca intervalul dintre zilele de sarbatoare legala din timpul unei saptamani si zilele de repaos saptamanal este de 24 de ore, acesta va fi considerat drept zi nelucratoare.

Astfel, 13 deputati PSD, intre care Marian Neacsu, Viorel Stefan, Petre Petrescu, Horia Grama, Florentin Gust, au propus modificarea Codului Muncii astfel incat daca intervalul dintre zilele de sarbatoare legala din timpul unei saptamani si zilele de repaos saptamanal este de 24 de ore, acesta va fi considerat drept zi nelucratoare. Pentru intervale mai mari de 24 de ore, acordarea de timp liber se stabileste prin hotarare a Guvernului, transmite MEDIAFAX.

Initiatorii precizeaza ca acordarea de zile libere ca punte intre zilele de sarbatoare legala prevazute in Codul Muncii si zilele de sambata si duminica au fost reglementate, pana acum, prin emiterea de hotarari de Guvern, existand un vid legislativ.

Stabilirea mini-vacantelor prin lege va crea un calendar previzibil, necesar operatorilor din turism, avand ca efect stimularea acestui sector important pentru economia romaneasca. Totodata, in urma cresterii volumului de vanzari a pachetelor de turism, se va inregistra automat si o crestere a sumelor atrase la bugetul de stat, au apreciat initiatorii.

Sarbatorile legale stabilite prin Codul Muncii sunt: 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie- Sfantul apostol Andrei, 1 decembrie, doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Proiectul a fost depus in 10 iunie si urmeaza sa intre mai intai in dezbaterea Senatului, Camera deputatilor fiind for decizional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.