Deputatii din Comisia de tehnologia informatiei si din Comisia juridica discuta in aceasta saptamana legea initiata de Guvern care permite identificarea celor care cumpara cartele prepay, acestia reprezentand peste 60% din utilizatorii de telefonie mobila sau a celor care folosesc retele wireless.

Initiativa Guvernului prin care utilizatorii de cartele telefonice prepay sunt obligati sa-si declare datele personale la momentul achizitionarii acestora a intrat in procedura de urgenta in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional. Actul normativ, care a fost adoptat deja de Senat, ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2015.

Presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei, deputatul Daniel Oajdea, a declarat pentru MEDIAFAX ca proiectul de lege va fi discutat miercuri in forul pe care il conduce, fiind invitati atat reprezentanti ai SRI, cat si ai societatii civile.

Totodata, actul normativ trebuie sa intre, in paralel, si in dezbaterea Comisiei juridice.

Cele doua comisii de specialitate ar fi trebuit sa finalizeze discutiile asupra proiectului la 5 iunie si sa inainteze plenului un raport comun.

"Proiectul contine anumite erori care trebuie, dupa parerea mea, corectate. Cred ca e interesul tuturor ca in final sa avem un proiect de lege cat mai bun si care sa raspunda intr-adevar solicitarilor si nu un proiect pe care sa-l tot modificam", a afirmat Oajdea.

El a precizat ca, pe langa inregistrarea datelor utilizatorilor de cartele prepay, mai exista o problema in cazul celor care utilizeaza retele de internet wireless, in cazul carora proiectul de lege instituie obligativitatea identificarii.

Expunerea de motive a Guvernului precizeaza ca in prezent piata de telefonie mobila este dominata de cartelele prepay, care reprezinta 67% din numarul total de utilizatori ai serviciilor de comunicatii mobile. Executivul sustine ca ar exista o discriminare intre consumatorii de servicii care sunt abonati si cei care folosesc cartele prepay, deoarece sunt retinute datele cu caracter personal doar ale celor dintai.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

De asemenea, in ceea ce priveste impactul social al modificarilor legislative, Guvernul precizeaza: "Aplicarea actului normativ va asigura un climat de normalitate si siguranta civica, prin prevenirea criminalitatii, inclusiv a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum si a actelor de terorism. Se asigura astfel protectia populatiei, a bunurilor materiale si valorilor, intr-o abordare europeana, dar tinand cont de particularitatile nationale".

Consiliul Legislativ a emis un aviz pozitiv asupra proiectului Guvernului, insa a semnalat faptul ca argumentele invocate pentru adoptarea modificarilor legislative nu sunt unele solide.

Astfel, Guvernul a sustinut ca este dificila identificarea utilizatorilor de cartele preplatite in cazul desfasurarii cercetarii penale sau prevenirea amenintarilor la adresa securitatii nationale. Consiliul Legislativ spune ca acest argument nu se poate aplica in totalitate cata vreme legea se aplica doar persoanelor fizice si juridice din Romania.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

"Cartele de telefonie preplatite pot fi achizitionate si in alte state unde nu exista obligativitatea identificarii utilizatorului, iar posesorii lor pot intra pe teritoriul Romaniei si pot folosi aceste cartele prin activarea serviciului de roaming, ceea ce face ca eficacitatea prezentelor norme sa se reduca", se arata in avizul Consiliului Legislativ.

De asemenea, documentul precizeaca ca "la nivelul Uniunii Europene nu exista un act normativ de natura sa oblige statele membre sa identifice utilizatorii cartelelor de telefonie preplatite". CL citeaza dintr-un raport intocmit de Comisia Europeana conform caruia doar sase state membre ale UE (Danemarca, Spania, Italia, Grecia, Slovacia si Bulgaria) au adoptat masuri pentru inregistrarea cartelelor SIM preplatite, in timp ce Polonia, Cipru si Lituania au sustinut ideea adoptarii unor masuri la nivelul UE in acest sens.

Citeste si:
Deputații ruși înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru...
Deputații ruși înăspresc...

Raportul CE, citat de Consiliul Legislativ, precizeaza: "Eficacitatea acestor masuri nationale nu a fost dovedita".

In plus, Consiliul Legislativ atrage atentia asupra unor definitii stabilite de proiectul Guvernului care ar putea determina declararea acestora ca neconstitutionale din cauza aspectului prea general al acestora. Avizul CL face referire la sintagma "date privind identificarea consumatorilor", care nu detaliaza care categorii de date urmeaza a fi retinute, problema semnalata de Curtea Constitutionala in 2009 asupra unui text similar.

"Lipsa unei reglementari legale precise, care sa determine cu exactitate sfera acelor date necesare identificarii persoanelor fizice sau juridice ultilizatoare, deschide posibilitatea unor abuzuri in activitatea de retinere, prelucrare si utilizare a datelor stocate de furnizorii serviciilor de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii", se arata in decizia CC din 2009.

Citeste si:
Case de 250 de euro în Bacău. Primii cumpărători sunt dezamăgiți:...
Case de 250 de euro în Bacău....

Chiar daca din partea Consiliului Legislativ au existat observatii pentru amendarea proiectului de lege al Guvernului, in Senat, acesta a fost aprobat pe 2 iunie fara vreo modificare, preferandu-se mentinerea formei initiate de Executiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.