Politica 5 Iunie 2014 12:06
Comisia Europeana a atentionat Guvernul ca alocarea bugetara propusa in Acordul de Parteneriat pentru banii UE 2014-2020 reflecta in continuare dezechilibre, fapt ce reprezinta o sursa de ingrijorare, iar mecanismele de detectare si prevenire a conflictelor de interese la achizitii trebuie aplicate.

"Alocarea bugetara propusa reflecta in continuare dezechilibre, fapt ce reprezinta o sursa de ingrijorare. Alocarea propusa pentru mediu in cadrul Fondului European pentru Dezvoltare Regionala si in cadrul Fondului de Coeziune a fost redusa si mai mult comparativ cu propunerea initiala, slabind si mai mult capacitatea Romaniei de implementare a infrastructurilor cerute de acquis. Alocarea trebuie justificata in mod adecvat, potrivit cu importanta provocarilor avute in vedere, nevoilor de finantare respective si aferentei posibile finantari complementare", atentioneaza oficialii CE, in documentul transmis autoritatilor romane, scrie MEDIAFAX.

Ei arata ca descrierea prioritatilor de finantare este lipsita de o prioritizare clara si acopera o gama larga de interventii, prin introducerea serviciilor publice locale furnizate de companii publice si private, fiind nevoie ca aceasta abordare sa fie revizuita.

In privinta planificarii pentru transport, se atentioneaza ca nu sunt suficient descrise contextul trasnational si legaturile internationale cu tarile vecine.

Se arata totodata ca autoritatile romane vor trebui sa furnizeze un sumar al planurilor de actiune avute in vedere pentru conditionalitatile ex-ante care nu au fost indeplinite, in intregime sau pe criterii specifice, in cazurile in care Comisia are o opinie contrara. Pentru aceste conditionalitati, Comisia isi rezerva evaluarea finala cu privire la posibilul prejudiciu semnificativ asupra eficientei si concretei indepliniri a unor obiective specifice pana la momentul in care aceste programe vor fi transmise si toata informatia necesara e pusa al dispozitie. Comisia atrage deja atentia Romaniei asupra eventualelor riscuri semnificative rezultate din adoptarea si implmentarea tarzie a acestor strategii.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Un alt avertisment este ca mai multe conditii pentru sectorul de ape reziduale si pentru sectorul de deseuri nu sunt decat partial indeplinite, aceeasi observatie fiind transmisa si pentru sectorul tinerii pe piata muncii si reducerea saraciei.

In cazul achizitiilor publice, Comisia nu este de acord cu presupusa indeplinire a acestei conditionalitati. Oficialii europeni arata ca, in pofida progresului recent, dar timid, sistemul de achizitii publice necesita in continuare o imbunatatire semnificativa pentru a putea fi considerat eficient. Transparenta procedurilor de acordare a contractelor de achizitii publice este periclitata de lipsa de coerenta si consistenta a opiniilor formulate de diferite institutii. Mecanismele de detectare si prevenire a conflictelor de interese trebuie implementate in mod efectiv, indiferent de sursa de finantare.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Comsiia mai atentioneaza ca nu este indeplinita conditionalitatea legata de ajutorul de stat, ca rolul Consiliului Concurentei trebuie clarificat pentru a asigura respectarea prevederilor privind ajhutorul de stat si ca Romania ar trebuie sa evalueze necesitatea modificarii legii ajutorului de stat, in vederea modernizarii acestui proces.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.