Politica 8 Mai 2014 18:48
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat joi ca nu poate evalua impactul programului guvernamental de restructurare a creditelor, numit de presa "Electorata", mai ales ca nu judeca in termeni de bine sau rau, dar a precizat ca banca centrala a insistat ca aceasta operatiune sa fie optionala.

"Cum evaluati impactul? Ca e bun sau rau? Noi nu lucram cu notiuni bun sau rau.Nu este nimic obligatoriu, cine considera ca-i vine bine sa-si amane plata de rate un an sau doi va zice ca este bine, si altora nu le baga nimeni pe cap sau pe gat aceasta reesalonare a creditului. BNR s-a pronuntat ca acest procedeu sa fie voluntar. Se aseaza clientul cu banca sa si negociaza. I se da o oportunitate in plus, o libertate in plus, nu e o schema obligatorie", a spus Isarescu, potrivit MEDIAFAX.

El a reafirmat ca proiectul a fost discutat cu reprezentantii BNR in contextul negocierilor cu FMI, iar banca centrala a insistat foarte mult ca prevederea sa fie optionala atat pentru banci, cat si pentru clienti.

"Mai departe va fi de vazut in momentul in care intra masura in vigoare cati dintre clientii care au datorii fata de banca vor dori sa aiba o astfel de negociere, cate dintre banci vor opta. Este greu de spus in momentul in care este optional si in care lucrurile difera de la o banca la alta, iar clientii pot opta sa aiba aceasta negociere sau sa nu se angajeze in ea (...) Daca un om are 1.000 de lei si da 300 de lei, bineinteles ca-i creste venitul disponibil, ca-i creste consumul. Aici lucrurile sunt foarte clare", a completat Isarescu.

Seful bancii centrale a reafirmat ca motivatia principala a acestei initiative a Guvernului nu este reducerea creditelor neperformante, ci stimularea consumului.

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca operatiunea de restructurare a creditelor va fi aplicata, probabil, de la 1 iulie, dar nu va fi obligatorie, ci optionala atat pentru banci, cat si pentru persoane, conditiile fiind cele convenite cu institutiile financiare internationale.

Restructurarea imprumuturilor populatiei prevede reduceri de impozit, dar numai dupa expirarea perioadei de reesalonare, de doi ani. Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la creditele fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.

Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.