Politica 6 Mai 2014 15:01
Guvernul a transmis Curtii Constitutionale sesizarea privind implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala, au declarat surse oficiale.

Informatia a fost confirmata de Guvern, care a prezentat si textul documentului inaintat presedintelui Cutii Constitutionale, Augustin Zegrean.

Sesizarea este inaintata in baza articolului 146 litera e din Constitutie, care stabileste ca judecatorii CC solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la cererea presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, si a atributiilor Guvernului stabilite prin legile electorale, precum si a Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, scrie MEDIAFAX.

"Solicit Curtii Constitutionale sa analizeze urmatoarele: sa analizeze posibilitatea existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Presedinte, sa stabileasca daca acest conflict este cauzat de implicarea explicita a presedintelui in campania electorala, prin sustinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European in 2014, respectgiv la alegerile partiale pentru Parlamentul Romaniei, ceea ce incalca dispozitiile articolului 80 "Rolul presedintelui" din Constitutie si sa pronunte o decizie prin care sa stabileasca in mod clar daca presedintele Romaniei, in conformitate cu prevederile constitutionale, poate face campanie electorala in favoarea unei formatiini politice", spune premierul in sesizare.

Anterior, in sedinta de marti a Guvernului, premierul Victor Ponta a afirmat vca sesizarea care va fi inaintata, marti, de Guvern catre CC privind implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala va contine si o declaratie din 2004 a fostului lider PDL si prim-ministru Emil Boc, care spunea ca presedintele nu se poate implica in campanie.

In 2004, presedintele tarii era Ion Iliescu, fost lider al PSD.

"Vreau sa dau doar un singur citat in acest sens: «Implicarea sefului statului in campanie este profund neconstitutionala si incalca litera si spiritul Constitutiei. In legea fundamentala se stipuleaza foarte clar ca seful statului trebuie sa fie garantul respectarii legii si trebuie sa fie echidistant. Domnia sa este prima persoana care uita de litera Constitutiei si interpreteaza textul acesteia in favoarea unui partid politic». Asa a spus Emil Boc in 2004, am incredere ca, uneori, are opinii corecte si vom pune in sesizare si acest citat. Sunt convins ca, in felul acesta, campania electorala, si pentru europarlamentare, si pentru prezidentiale, se va desfasura cu respectarea Constitutiei", a spus Ponta in sedinta de guvern.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

El a reiterat ca, prin aceasta sesizare, vrea sa fie foarte clar ca presedintele tarii si alte categorii de persoane cu functii publice nu au voie sa faca campanie electorala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.