Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, intr-un interviu pentru Unimedia, despre unirea cu R. Moldova, ca daca cei din staga Prutului vreodata vor avea probleme in parcursul spre UE si vor suna la Bucuresti sa spuna ca vor unire, se va intampla, indiferent cine va fi presedintele Romaniei.

"In sufletul meu, eu voi ramane un unionist fara rezerve. Am exprimat acest punct de vedere. In acelasi timp, ideea reunificarii poate fi vazuta ca si o alternativa la un mers, un parcurs indelungat pana la intrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana. Romania este in UE, iar eu va spun deschis: daca vreodata veti avea probleme in parcursul catre Uniunea Europeana, veti constata ca au devenit insurmontabile aceste lucruri, nu stiu cand vor fi, sunati la Bucuresti, si spuneti «Vrem sa ne unim» si se va intampla. Dar asta trebuie sa o vrea cetatenii Republicii Moldova, pentru ca in Romania, sentimentul pro-unionist este in jur de 80%", a spus Basescu, potrivit MEDIAFAX.

Traian Basescu a aratat ca, "indiferent cine va fi presedintele Romaniei, indiferent ca la guvernare se va afla un partid de stanga sau un partid de dreapta", va sustine aceasta unire, pentru ca din punctul de vedere al sentimentelor fata de Republica Moldova, romanii sunt prounionisti.

Presedintele a aratat ca cetatenii Republicii Moldova, din sondaje, nu doresc, in majoritatea lor, unificarea celor doua state romanesti si aceasta nu se poate face cu forta, nu poate fi decat un act de vointa a cetatenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

"Deocamdata, doar de pe un mal exista acest sentiment", a spus presedintele. Seful statului s-a declarat convins ca aceasta "oferta" de unire a Republicii Molvova cu Romania va fi mentinuta si de viitorul presedinte si de viitorul Guvern.

Seful statului a reiterat ideea ca isi doreste, la finalul mandatului, sa ceara cetatenia moldoveana. Basescu a mentionat ca si-ar dori si acum sa faca acest lucru, dar nu stie "daca nu genereaza, cumva niste dispute politice". "Dupa ce imi termin mandatul, voi face toate demersurile pentru a primi cetatenia moldoveana", a spus seful statului, adaugand ca simte in suflet ca este si cetatean al Republicii Moldova.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.