Corpul de Control al premierului a trimis Comisiei parlamentare de ancheta privind terenurile din comuna Nana raportul referitor la trecerea unor suprafete de teren in domeniul privat al orasului Fundulea, precizand ca va sesiza Parchetul ICCJ cu privire la anumite fapte considerate ilicite.

"Corpul de Control al Prim-ministrului, ca organ cu atributiuni de control, va sesiza organele de urmarie penala, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind operatiunile sau actele ilicite in legatura cu care au rezultat indicii de savarsire a unor posibile fapte care pot intruni elementele constitutive ale unor infractiuni urmand ca organul de urmarie penala sau, dupa caz, instanta de judecata, sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunilor si asupra vinovatiei", se arata in documentul trimis de Guvern, marti, Comisiei parlamentare de ancheta, scrie MEDIAFAX.

Totodata, in Raport se arata ca Primaria Nana a emis 22 de titluri de proprietate, pentru terenuri insumand 218 hectare, fara respectarea legislatiei in vigoare.

Documentul prezinta pe larg situatia terenurilor situate in zona Comunei Nana, atat in perioada de dinaintea de 1989, cat si dupa, pe baza documentelor existente la primaria localitatii, precum si a celor puse la dispozitie de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi, Arhivele Nationale ale Romaniei, biroul Calarasi, Arhivele Nationale ale Institutiei Prefectului, Calarasi etc. Raportul arata ca dupa adminsitrari succesive si comasari efectuate de-a lungul timpului, comisia de fond funciar a primariei Nana a primit din partea Agentiei Domeniului Statului o suprafata agricola totala de 535 de hectare pentru restituirea drepturilor de proprietate ale persoanelor indreptatite. Actul arata ca din aceasta suprafata, 535 de hectare compun tarlaua 28 si 147, tarlaua 33.

"Ulterior, 33 de parcele, in suprafata totala de 277,901 ha, din perimetrul tarlalei 28, au fost «comasate» au fost comasate prin achizitionarea lor, in perioada 2009-2010, de catre o singura persoana juridica, respectiv societatea BERFIGE SRL. Totodata, societatea BERFIGE SRL a achizitionat si parcelele 23 si 24 aflate in perimetrul tarlalei 33, cu suprafata totala de 12,50 ha. Potrivit contractelor de vanzare-cumparare, societqatea BERFIGE SRL a platit pentrucele 35 de parcele, in suprafata totala de 290,41 ha, achizitionate in perioada 2009-2010, suma totala de 3.437.647,92 RON. In anul 2013, terenul in suprafata totala de 290,41 ha a fost vandut de catre societatea BELFRIGE SRL unei persoane fizice, pentru suma de 5.844.864,26 RON", se scrie in raport.

Documentul precizeaza ca organizarea si functionarea comisiei de fond funciar a comunei Nana nu au fost facute cu respectarea prevederilor legale in perioada 2008-2013, perioada premergatoarea constituirii dreptului de proprietatea mentionat mai sus. "Incepand cu 2008, o parte din membrii Comisiei locale de fond funciar Nana, si anume Gheorghe Dobre, Marin Nitu si Constantin Manea, au participat la luarea deciziilor in cadrul comisiei locale de fond funciar Nana fara sa fie numiti ca membri ai comisiei prin ordin al prefectului, asa cum prevedeau dispozitiile legale", se spune in raport.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

De asemenea, s-a constatat ca inregistrarea, verificarea si analizarea cererilor privind reconstituirea drepturilor de proprietate s-a realizat in mod defectuos si fara respectarea dispozitiilor legale.

Reconstituirea drepturilor de proprietate s-a facut pe alte amplasamente decat pe vechile terenuri care au apartinut fosilor proprietari si fara obtinerea consimtamantului acestora sau a persoanelor indreptatite.

Controlul a mai semnalat si faptul ca majoritatea angajatilor primariei Nana, dar si afini ai acestora, au depus cereri de improprietarire. Totodata, membrii comisiei de fond funciar, precum rude si afini ai acestora, au depus de asemenea cereri de reconstituire a drepturilor de proprietate, ceea ce, potrivit raportului, reprezinta "posibile situatii de conflict de interese".

Presedintele Comisiei Calarasi, Mihai Fifor (PSD), a declarat, dupa incheierea sedintei de luni, ca raportul Comisiei va fi gata miercuri, dupa ce vor fi analizate o serie de documente solicitate de la ANAF.

Citeste si:
Tipuri de parchet din lemn: Ghidul tău absolut
Tipuri de parchet din lemn:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.