Senatorul Mircea Geoana a declarat, vineri, la conferinta World Governance Forum 2014, la Praga, ca Romania este ultima tara din regiune care nu a semnat Conventia OECD privind anticoruptia, lucru care trebuie corectat neintarziat.

"Romania este ultima tara din regiune care nu a semnat Conventia OECD privind anti-coruptia. Acest lucru trebuie corectat neintarziat. Modificarea legii finantarii partidelor este esentiala pentru a sparge o adevarata cultura a coruptiei existente in jurul utilizarii banului public", a declarat Geoana, la Praga, potrivit MEDIAFAX.

Geoana a precizat, totodata, ca Romania este o tara de granita a UE si NATO, iar consolidarea statului de drept este vitala pentru securitatea nationala a Romaniei si pentru securitatea Uniunii Europene.

"Coruptia este o vulnerabilitate care afecteaza nu doar securitatea nationala, ci bunastarea intregii societati prin intretinerea saraciei, a dependentei, a unor servicii publice precare pentru ca resursele publice sunt risipite si tranzactionate politic in folosul personal al unui grup restrans", a mai subliniat senatorul roman.

Potrivit lui Geoana, combaterea coruptiei in toate tarile europene este o miza majora pentru bunastarea si securitatea comunitatii si pentru prezervarea democratiei ca model de organizare a societatii, el opinand ca Romania a facut si face pasi importanti in acest sens, ce pot reprezenta un model.

Geoana a sustinut, in cadrul conferintei, ca o justitie complet independenta si depolitizata reprezinta cheia de bolta a statului de drept si a aratat ca statele post-comuniste din centrul si estul Europei trebuie sa dezvolte un set de bune practici in domeniu, un adevarat standard de excelenta al transparentei si bunei guvernari, plecand de la Declaratia de la Praga privind Guvernanta si Lupta impotriva Coruptiei din 2012.

"Desi specifice, experientele noastre sunt similare, iar nivelul de coruptie este inacceptabil. EuroMaidanul a fost mai mult decat expresia optiunii occidentale a unei parti a populatiei ucrainiene - a fost, mai ales, un strigat de revolta impotriva coruptiei, proastei guvernari si oligarhiei care sufoca dezvolatarea tarii, de la Est la Vest", a declarat Geoana.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

El a propus, totodata, organizarea la Bucuresti a unei versiuni regionale a World Governance Forum, cu invitarea statelor din regiune si a principalilor actori internationali cu expertiza in domeniu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.