SUA si NATO se gandesc la o gama larga de masuri pentru a consolida increderea in randul aliatilor, a declarat, joi, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, adaugand ca America si restul Aliantei se angajeaza sa apere Romania.

"Suntem foarte ingrijorati de derularea evenimentelor din Crimeea, de miscarile agresive ale Rusiei si de lipsa de respect fata de suvernaitatea Ucrainei. Ne gandim la o gama larga de masuri pentru a consolida increderea in randul aliatilor nostri", a precizat Duane Butcher, rugat sa comenteze declaratia ministrul de Externe, Titus Corlatean, care a cerut "o deplasare catre est a capacitatilor militare ale NATO".

"Este important ca Romania sa inteleaga ca pentru noi Articolul 5 este sacrosanct, pentru America si pentru restul Aliantei. Ne angajam sa aparam Romania", a mai spus Butcher, potrivit MEDIAFAX.

In ceea ce priveste numirea unui ambasador american la Bucuresti, insarcinatul cu afaceri a spus ca este "un job foarte important si trebuie sa avem un proces foarte minutios de alegere a unui ambasador".

Romania, "foarte ingrijorata" de evolutia situatiei in Ucraina, cu care se invecineaza, asteapta de la NATO o reorganizare a capacitatilor sale militare catre Europa de Est, a declarat joi pentru AFP ministrul roman de Externe Titus Corlatean.

"Romania, in calitate de frontiera estica a Uniunii Europene si a NATO, se afla in prima linie si noi suntem extrem de preocupati si ingrijorati de evolutia situatiei in Ucraina, care are implicatii serioase asupra securitatii internationale", a insistat ministrul in cadrul unui interviu.

Romania, fosta membra a blocului comunist si devenita membra NATO in urma cu zece ani, "are asteptari concrete de reorganizare si deplasare catre est a capacitatilor militare ale NATO (...) la fel ca in domeniile maritim, aerian si terestru", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.