Vicepresedintele Comisiei juridice din Senat, senatorul Ovidiu Dontu, a declarat, ca in prima sedinta a Comisiei de revizuire a Constitutiei se va discuta posibilitatea ca Parlamentul sa se transforme in Adunare Constituanta daca se doreste o modificare de substanta.

Dontu, membru al Comisiei de revizuire a Constitutiei, a declarat pentru MEDIAFAX ca revizuirea Constitutiei nu se face in graba pentru a prinde un scrutin electoral si ca nu mai este un proiect politic, ci unul tehnic.

El a mentionat ca acest proiect ramane comun al PSD si PNL si ca liderul PNL, Crin Antonescu, ramane in continuare presedintele Comisiei de revizuire. Ovidiu Dontu a mai spus ca in urmatoare sedinta a comisiei, care va avea loc miercuri, va trebui discutat, in primul rand, daca se doreste adoptarea tuturor masurilor care s-au propus, caz in care este nevoie ca Parlamentul sa se transforme in Adunare Constituanta, iar procesul de revizuire sa fie transformat in proces de modificare a Constitutiei, sau daca se continua procesul de revizuire, ceea ce inseamna ca aceasta comisie sa se limiteze doar la ce a admis Curtea Constitutionala.

El a adaugat ca tinand cont de observatiile Comisiei de la Venetia, tot in prima sedinta va trebui stabilita forma de guvernamant, daca Romania va fi republica semiprezidentiala sau republica parlamentara, pentru ca de aceasta decizie va depinde modul in care se vor formula multe articole ale textului constitutional.

"Noi am facut o mixtura intre republica semiprezidentiala cu republica semiparlamentara pentru a rezolva incidentele create de regimul Traian Basescu in statul roman", a spus Dontu.

Senatorul PSD a mai declarat ca referendumul pentru adoptarea noii forme a Constitutiei ar putea fi organizat in anul 2015, care nu este an electoral.

"Speram la o modernizare a Constitutiei pe care nici Comisia de la Venetia nu o anticipa", a mai declarat Dontu.

Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei isi va relua activitatea miercurea viitoare, a anuntat, marti, vicepresedintele acestei comisii, senatorul PSD, Ioan Chelaru. El a precizat ca membrii acestei comisii vor reanaliza toate propunerile de modificare a Legii fundamentale, astfel incat textul proiectului sa fie corelat cu observatiile Curtii Constitutionale si de expertii Comisiei de la Venetia.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.