Teodor Melescanu, directorul SIE, a declarat, ca Alianta are de invatat de la Romania cel putin doua lectii: capacitatea de adaptare din mers si internalizarea nevoilor de securitate.

Romania a fost nevoita, dupa aderarea la NATO, nu numai sa se adapteze, dar sa faca fata si schimbarilor survenite in cadrul Aliantei, a precizat Melescanu, comparand efortul Bucurestiului cu urcarea intr-un tren in mers. "Am facut efortul de a ne urca intr-un tren care nu statea intr-o gara, care mergea si el si cunoastea transformari foarte importante. Deci a fost un dublu efort. A trebuit sa facem efortul sa ne urcam in tren, dar sa si alergam dupa el pentru a nu pierde tempo-ul", a declarat directorul SIE, la conferinta "Profilul Romaniei in NATO la 10 ani dupa integrare", organizata la Parlament.

Prin urmare, prima lectie pe care NATO ar putea sa o invete de la Romania este capacitatea "de a se adapta din mers" si, mai ales, disponibilitatea manifestata in permanenta "de a actiona si de a maximaliza eficienta actiunii noastre in cadrul organizatiei", a spus Melescanu.

Cea de-a doua lectie pe care NATO ar putea s-o invete "foarte bine de la noi" ar fi "sa internalizeze nevoile de securitate de pe frontierele sale exterioare cu aceeasi seriozitate si promptitudine cu care Romania a internationalizat nevoile de securitate ale Aliantei ca actor global", a explicat directorul SIE.

"Daca noi am fost capabili sa internalizam nevoia de a participa cu forte, cu trupe in locuri indepartate de patria mama, eu cred ca ar fi un lucru deosebit ca si NATO sa invete sa internalizeze preocuparile pe care Romania, ca si alte tari de frontiera, le are in regiune. De aceea, o adoptare rapida a unui plan de contingenta referitor la Romania, Bulgaria, Turcia, Grecia, tari care suntem in aceasta zona de turbulenta ar fi probabil unul dintre cele mai importante obiective si idei pe care Alianta le-ar putea pune in aplicare", a mai spus Melescanu.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.