Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca isi asuma partaneriatul cu Guvernul Boc si a fost de acord cu toate masurile economice luate atunci, el aratand totodata ca nu exista niciun document intre Guvern si FMI, in care Romania sa fie obligata sa introduca acciza.

"Deci scuza pe care o spune (premierul - n.r.) ca ne-a obligat Fondul Monetar International este o minciuna, in stil propriu, cum nu exista in documentele cu FMI electorata, despre care vad ca nu mai vorbeste mare lucru acum, probabil si-a dat seama ce enormitate era", a spus seful statului.

Presedintele a afirmat, referindu-se la faptul ca premierul Ponta i-a reprosat ca nu i-a scris si lui Emil Boc, pe tema majorarii accizei, ca nu i-a scris fostului premier si "poate e bine sa stie si motivul, si anume pentru ca Romania are un tratat de aderare la UE".

"In acest tratat, pe care oricine il poate gasi pe site-ul Uniunii Europene, daca nu cumva vi-l da Ponta, daca nu cumva l-a pierdut ca pe contractul cu Bechtel, in care s-ar fi vazut mizeria acestui contract semnat in timpul in care dansul era seful Corpului de Control al primului-ministru Adrian Nastase - dar macar tratatele prin care Romania a aderat la UE esti obligat sa le stii, daca esti premier. Si iata explicatia cresterii pretului la combustibil si de ce nu i-am scris premierului Boc. La pagina 156 din Tratatul de aderare se gaseste un punct care spune ca Romania va introduce acciza de 359 de euro la mia de litri de benzina pana la 1 ianuarie 2011", a comentat presedintele.

El a precizat ca acelasi tratat spune ca Romania trebuie sa introduca o acciza de 330 de euro, la mia de litri motorina, pana la 1 ianuarie 2013.

"Deci Romania si-a respectat angajamentul din Tratatul de aderare, asa cum el a fost negociat cand Victor Ponta era seful Corpului de Control al primului ministru, pentru ca negocierea s-a incheiat in 2004. Eu nu reprosez aceasta negociere, ci vreau sa subliniez ca nu e bine sa minti, in spatiul public, mai ales cand esti premier. Nu se poate guverna doar prin minciuna", a mai spus seful statului.

Presedintele a adaugat ca nu putea sa il certe pe Emil Boc, pentru ca in perioada crizei, urmare a scaderii productiei din tarile UE, a crescut pretul barilului de titei, cum a crescut si pretul pe Bursa de la Londra la benzina si motorina.

"Vreau sa precizez inca o data, si pentru Victor Viorel, ca eu imi asum parteneriatul cu Guvernul Emil Boc. Imi asum si cele bune si cele rele, stiu ca s-au intamplat lucruri rele populatiei in mandatul lui Emil Boc si acelea au fost solutiile pentru ca Romania sa nu mai fie si astazi in criza", a spus Basescu.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

"Sunt solidar cu toate masurile pe care Guvernul Boc le-a luat in timpul crizei economice", a mai aratat seful statului, precizand ca singura masura cu care nu a fost de acord a fost marirea TVA.

Presedintele a mentionat ca "ar fi fost dramatic daca in perioada crizei premier ar fi fost Victor Viorel, sustinut si de Crinut, prin Parlament".

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca presedintele Traian Basescu "uita" sa ii scrie fostului premier Emil Boc pe tema pretului la carburanti, care crescuse cu 70%, dar se "deranjeaza" sa scrie acum scrisori pentru a o ajuta pe Elena Udrea la limuzinele folosite de aceasta.

Presedintele Traian Basescu i-a trimis o noua scrisoare, luni, premierului Victor Ponta, in care il "roaga" sa renunte la introducerea de la 1 aprilie a accizei de 7 eurocenti la combustibil, deoarece este "o masura cu multiple efecte negative la nivelul populatiei".

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.