Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca a pledat constant pentru focalizarea NATO spre vecinatatea estica, acolo fiind o sursa de tensiuni si conflict, situatia din Ucraina dovedind pertinenta acestei analize.

"Am pledat constant pentru focalizarea spre vecinatatea estica a NATO, sursa de tensiuni si conflict. De asemenea, Romania s-a remarcat ca unul din principalii promotori ai politicii «usilor deschise», care aduce o dimensiune strategica abordarii cuprinzatoare a securitatii", a mai spus Traian Basescu, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit presedintelui Romaniei, recentele evenimente din Ucraina, in care indepedenta si integritatea teritoriala a unui stat suveran, au fost incalcate de Federatia Rusa, prin utilizarea fortei militare, dovedesc pertinenta analizelor anterioare, ca si inscrierea regiunii Marii Negre in prim-planul agendei politico-militare a Aliantei.

"Nu este acceptabil, in secolul XXI, ca utilizarea fortei armate sa redevina un instrument in atingerea obiectivelor politice, pe seama altor state sau ca spectrul razboiului sa revina, ca amenintare la adresa cetatenilor si a teritoriilor statelor din regiunea euro-atlantica si in mod deosebit din estul zonei Uniunii Europene si a NATO", a spus Traian Basescu.

Seful statului a adaugat ca astfel de momente de criza "sunt momente-cheie, in care NATO isi probeaza relevanta si toti cetatenii pot vedea valorificarea deciziei de sustinere cu tarie a principiilor si operatiunilor Aliantei".

"Este adevarat ca aceste operatiuni milutare comune au facut ca si Armata Romana, poporul roman, sa isi aduca tributul de sange, asa cum s-a intamplat si zilele trecute", a mentionat presedintele, aducand un omagiu celor cazuti la datorie si a exprimat condoleante familiilor acestora.

Presedintele Basescu a mentionat ca Romania a participat, in cadrul Aliantei, la misiuni in Balcani, Alganistan, precum si in zona Marii Mediterane si a Marii Negre. "In prezent, militarii romani iau parte la operatiile din Afganistan si Kosovo, si isi desfasoara activitatea in Marea Mediterana", a spus presedintele.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Seful statului a mai aratat ca contributiile nationale la proiecte precum apararea anti-racheta si dezvoltarea capacitatilor in materiE de securitate cibernetica si energetica, sunt unanim apreciate in interiorul Aliantei. Traian Basescu a vorbit si despre dezvoltarea componentei europene a sistemului american de aparare anti-racheta si apropiata operationalizare a facilitatilor antiracheta de la Deveselu, care vor permite extinderea protectiei asupra intregului teritoriu aliat din Europa, impotriva amenintarilor cu rachete balistice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.