Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Congresul Avocatilor, ca, in opinia sa, relatia avocat-client este partea cea mai dificila a actului de justitie si ca nu poti cere avocatului sa te faca "Alba ca Zapada" cand esti infractor.

"Va marturisesc ca mi se pare partea cea mai dificila a actului de justitie relatia avocat-client. Judecatorul e rece, sta cu Codul Penal in mana, procurorul este acuzatorul public, avocatul este intr-un dualism intre loialitatea fata de client si respectul fata de lege", a comentat seful statului, precizand ca acesta este "conflictul cel mai spectaculos din justitie, pe de o parte, si, in acelasi timp, tipul de conflict care necesita cea mai multa intelepciune".

"Unde se opreste avocatul in apararea unui client care este vinovat si multi cred ca datoria avocatului este sa te scape de pedeapsa, cand tu esti infractor. Aici este din nou o chestiune de cultura", a spus Traian Basescu, adaugand ca ceea ce ii poti cere unui avocat este in marja de pedeapsa, transmite MEDIAFAX.

"Nu poti cere avocatului sa te faca Alba ca Zapada cand tu esti infractor. Relatia avocat-client, probabil, in mintea unui inginer, se asaza intre minimul si maximul pedepsei si nu «scapa-ma, ca atunci esti avocat bun»", a mai declarat Traian Basescu, afirmand ca avocatul este un slujitor al legii si deasupra legii nu poate functiona nimic in justitie.

Seful statului a marturist ca i-a venit aceasta idee a relatiei avocat-client uitandu-se la filme americane, in care avocatul ii cere clientului "Spune-mi tot" sau se supara cand a fost mintit de client, pentru ca si avocatul devine vulnerabil in incercarea de a-si apara clientul, atunci cand nu stie tot despre ceea ce s-a intamplat.

"Este un proces pentru care, va rog sa ma credeti, va invidiez, acest mod de a lucra intre lege si loialitatea fata de client este, dupa parerea mea, este un varf si de intelepciune, si de deontologie, si de profesionalism, iar acest lucru (...) este extrem de interesant ca obligatie profesionala", a afirmat Traian Basescu, adaugand ca ii apreciaza in mod deosebit pe avocati, din aceasta perspectiva.

Traian Basescu a continuat: "Domnul avocat Hasotti (Ionel Hasotti, vicepresedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania - n.r.) stie cum discutam in unele procese legate chiar de Flota si cum cerea colegilor mei: «Spuneti-mi tot, ca sa inteleg, altfel nu va pot apara»", a spus presedintele, razand.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.