Traian Basescu afirma ca Romania "considera ilegal referendumul din Crimeea si nu va recunoaste rezultatele acestuia", potrivit unui comunicat transmis de Administratia Prezidentiala.

"Romania considera ilegal referendumul din Crimeea si nu va recunoaste rezultatele acestuia in conditiile in care Curtea Constitutionala a Ucrainei a declarat neconstitutionala organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar presedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declaratiei de independenta a acesteia", a declarat presedintele Basescu, potrivit MEDIAFAX.

Totodata, declara Basescu, un scrutin organizat sub amenintarea ocupatiei militare nu poate intruni normele unui proces democratic care sa poata fi recunoscut si legitimat de comunitatea internationala. "Rezultatul previzibil si lipsit de fundament legal al actualului referendum il reprezinta «anexarea» Crimeei", sustine presedintele Romaniei.

"Solicitam Federatiei Ruse sa actioneze in relatia cu Ucraina in conformitate cu Carta Organizatiei Natiunilor Unite si cu principiile de drept international, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta. Sustinem independenta, integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si sprijinim reglementarea crizei pe cale diplomatica", mai spune Traian Basescu.

Uniunea Europeana a condamnat in mod oficial, duminica, referendumul din Crimeea, catalogandu-l drept "ilegal si ilegitim", si a anuntat ca va adopta sanctiuni luni. La randul sau, Washingtonul "respinge" referendumul care a avut loc duminica in Crimeea, a anuntat Casa Alba.

Conform unui exit-poll, duminica, locuitorii din Crimeea au aprobat cu 93% din voturi alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, transmite AFP.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Citeste si: Este oficial! Crimeea va solicita luni alipirea la Rusia in urma referendumului


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.