Presedintele Traian Basescu a replicat, joi, afirmatiilor liderului Jobbik, Voda Gabor, ca el face impreuna cu premierul un "joc politic antimaghiar", spunand: "Nu primim lectii de la politicieni maghiari in ceea ce priveste modul in care tratam minoritatile".

Intrebat despre mesajul pe care liderul formatiunii Jobbik, Vona Gabor, l-a scris pe o pagina de socializare, potrivit caruia ori presedintele si premierul au fost dezinformati, ori e vorba de un joc politic antimaghiar, Traian Basescu a declarat: "Joc politic antimaghiar fac liderii maghiari care vin pe teritoriul Romaniei si ne spun cum sa ne organizam administrativ, ce sa modificam in Constitutie, cum sa ne purtam cu cetatenii romani, chiar daca sunt de etnie maghiara".

"Nu cred ca romanii au tot atatea drepturi in Ungaria cate au minoritarii maghiari in Romania, pe care ii respectam, ii tratam cu atentie, incercam sa ii facem sa se simta bine in Romania. Iar eu sunt unul care nu pot fi suspectat de lipsa de respect pentru minoritatea maghiara", a spus Basescu, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca intotdeauna a cerut guvernelor sa accelereze procesele de modernizare a infrastructurii si se vede ce s-a intamplat in Covasna si Harghita in ultimii ani, si, in plus, sa creeze mediul in care minoritatile sa se simta bine in Romania.

"Lectii de la politicieni maghiari nu primim in ceea ce priveste modul in care tratam minoritatile in Romania, pentru ca ar putea sa ia exemplu de la noi. Prima data cand prin automatism vor avea reprezentarea in Parlament a minoritatilor, o sa salut o astfel de initiativa in Ungaria", a tinut sa precizeze seful statului.

In ceea ce priveste declaratia liderului Jobbik , presedintele Basescu a replicat: "Uite, ii spun corect acum, imi cer scuze pentru alaltaieri cand am spus «jobic» sau ceva de genul acesta. Deci, trebuie sa-i transmit ca statul roman cunoaste foarte bine activitatea, si nu ne luam dupa presa. Stim si discursul de la Targu-Mures, de la mitingul neautorizat care a avut loc zilele trecute, dar stim si declaratiile prin care era gata sa sau cerea sa lasam deoparte relatiile romano-ungare si sa forteze autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. Este foarte bine cunoscuta activitatea domniei sale, cum ne sunt foarte bine cunoscute si discursurile antisemite ale domnului, si nu le stim din presa, ci din inregistrari transmise din televiziuni, nu din presa scrisa sau din presa vorbita. Deci, sa fie convins domnul presedinte al Jobbik ca stim foarte bine activitatea lui politica", i-a transmis Traian Basescu lui Vona Gabor.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Presedintele Jobbik, Vona Gabor, afirma ca Traian Basescu si Victor Ponta "ori au fost dezinformati, ori fac un joc politic antimaghiar", iar daca au o problema cu el pe motiv ca sustine autonomia, atunci sa spuna clar si "sa nu imbrace intentia lor reala intr-o haina asa de transparenta".

Intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook si adresat presedintelui Traian Basescu si premierului Victor Ponta, Vona Gabor isi exprima "nedumerirea" fata de intentia autoritatilor romane de a-i interzice prezenta pe teritoriul tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.