Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca a promulgat Legea de aprobare a OUG privind certificatele verzi, mentionand ca asteapta acum cu nerabdare scaderea preturilor la energie electrica.

"Pentru a lamuri lucrurile, am promulgat Legea de aprobare a OUG privind certificatele verzi, si astept cu nerabdare ieftinirea pretului la energie electrica. Cred ca este si un deziderat al populatiei, dupa declaratiile Guvernului", a spus Basescu, potrivit MEDIAFAX.

El a spus ca intelege ca Guvernul isi asuma responsabilitatea pe acest subiect.

De asemenea, el a spus ca spera, dupa promulgare, ca sindicatele sa nu mai aiba manifestatii nici in fata Curtii Constitutionale, nici sa astepte ceva de la presedinte, pentru ca este problema Guvernului.

"Am decis, pentru a elimina presedintele din disputele sindicale, sa promulg Legea de aprobare a OUG, desi nu are avizul de la Comisia Europeana, cum ne cere Tratatul de aderare. Pot fi consecinte, odata cu sosirea avizului, dar consider ca Guvernul si-a asumat responsabilitatea de a repara consecintele unui aviz care nu ar agrea continutul OUG", a spus seful statului.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa precizeze ca nu s-a grabit cu promulgarea legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta pentru certificatele verzi, dar ca "a vrut sa inchida o zona de demagogie".

"Va pot spune ca nu mi-a venit usor sa fac acest lucru, dar am inteles de ce a pornit aceasta campanie, ca se scumpeste cu 50% energia electrica, daca presedintele nu promulga legea de aprobare a Ordonantei. Atunci, am promulgat-o, si sunt convins ca de maine, Guvernul va explica cum se ieftineste cu 50% energia", a afirmat presedintele.

Despre sesizarea de neconstitutionalitate trimisa Curtii Constitutionale, seful statului a spus: "Va merge juristul si vom vedea care e procedura, sa o inchidem la Curte".

Presedintele a declarat in conferinta de presa ca a constatat o minciuna publica consistenta, alimentata de la Guvern. "Chiar daca ieri v-am informat ca ordonanta de urgenta este in vigoare din luna iulie anul trecut, a produs deja efecte pe piata, inteleg ca povestile din siderurgie, pretul ridicat al energiei este pus pe seama promulgarii legii de aprobare a ordonantei de urgenta", a spus presedintele Basescu.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

El a adaugat ca, din ceea ce a inteles, Guvernul "sustine ca prin promulgare va scadea pretul la energie", iar in acest context, pentru a lamuri lucrurile, a promulgat, joi, legea de aprobare a ordonantei.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa precizeze ca a promulgat aceasta lege "pentru a elimina presedintele din disputele sindicale (...) desi nu are avizul de la Comisia Europeana, asa cum cere tratatul".

Seful statului a criticat din nou intentia Guvernului de a introduce de la 1 aprilie taxa suplimentara pe combustibil, aratand ca, desi Guvernul "are foarte mare grija de preturile la energie de la 1 aprilie, aceasta noua taxa va scumpi pretul motorinei si benzinei cu 42 de bani la fiecare litru".

"Ma intreb ce ordonanta si ce promulgare vor mai astepta atunci, pentru ca vor fi profund afectati si agricultorii, cei care fac lucrarile de primavara, si transportatorii, si cetatenii care utilizeaza transportul public si cei care utilizeaza transportul privat si va avea si impact pe cresterea preturilor. Sper ca intre timp sa nu mai fie vreo ordonanta de urgenta decat una de anulare a acestui abuz impotriva economiei si a populatiei si sa nu mai existe o motivatie propagandistica la Guvern precum ca din cauza presedintelui ar creste preturile", a comentat seful statului.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Traian Basescu a reafirmat ca "este o mare eroare introducerea unei taxe suplimentare pe benzina si motorina" si a atentionat ca "tot din luna aprilie se vor simti si efectele celebrei taxe pe stalp, in toate domeniile de activitate".

"Sunt lucruri asupra carora poate Guvernul mai reflecteaza, pentru ca inca se poate renunta la taxa suplimentara pe combustibil", a mai spus Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.