ANI precizeaza ca Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile europarlamentare, intrucat prin decizie definitiva s-a stabilit ca a fost in incompatibilitate si astfel are interdictie de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani, respectiv pana in 19 iunie 2015.

Biroul Electoral Central i-a transmis lui Mircea Diaconu, vicepresedinte al PNL, ca nu-i poate raspunde la intrebarea adresata cu privire la o posibila candidatura la alegerile europarlamentare, in conditiile in care Inalta Curte de Casatie si Justitie a constatat, in 2012, ca a fost incompatibil.

In legatura cu aceasta situatie, Agentia Nationala de Integritate arata miercuri, intr-un comunicat de presa, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis, la 19 iunie 2012, decizie definitiva si irevocabila in sensul mentinerii ca legal si temeinic a raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate a fostului senator Mircea Diaconu, transmite MEDIAFAX.

Totodata, ANI precizeaza ca, raportat la acest fapt, Curtea Constitutionala a opinat, prin decizia 972/2012, ca prin "votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatata irevocabil printr-o hotarare judecatoreasca, Senatul a actionat ultra vires, arogandu-si competente care apartin puterii judecatoresti" si a constatat "existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senatul Romaniei, de natura a impiedica puterea judecatoreasca sa isi indeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita".

Astfel, arata ANI, lui Mircea Diaconu i se aplica sanctiunea prevazuta de dispozitiile articolului 25, alineatul 2 din Legea 176/2010, in sensul decaderii din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani, in cazul de fata cea de membru al Parlamentului European, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, si anume pana la 19 iunie 2015.

Potrivit articolului 25 alineatul 2 din Legea 176/2010, persoana care a fost in incompatibilitate "este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de trei ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate".

Citeste si:
Peste 30.000 de români din diaspora s-au înscris la europarlamentare
Peste 30.000 de români din...

"Avand in vedere cele de mai sus, mentionam faptul ca Mircea Diaconu nu poate candida pentru o functie eligibila de membru al Parlamentului European, in conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010", arata ANI, in documentul citat.

Agentia Nationala de Integritate a precizat ca va utiliza toate instrumentele legale si institutionale in ceea ce priveste respectarea interdictiei referitoare la candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile pentru Parlamentul European.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, marti seara, la finalul reuniunii conducerii partidului lista PNL pentru alegerile europene, care cuprinde actualii europarlamentari cu exceptia lui Ovidiu Silaghi, pentru locurile considerate eligibile, alaturi de Mircea Diaconu si Mihai Turcanu.

Liderul PNL a fost intrebat daca in cazul lui Mircea Diaconu nu exista riscul invalidarii candidaturii. "Vom incerca foarte repede sa depunem aceasta lista (de candidati, n.r.) la BEC, daca sunt probleme de natura juridica se vor opera contestatii, se vor solutiona contestatii (...) Noi consideram ca in situatia domniei sale nu ar trebui sa existe un impediment", a raspuns Antonescu.

Citeste si:
VIDEO Va candida Mircea Diaconu pe listele AUR la alegerile din...
VIDEO Va candida Mircea...

El a mentionat ca in cazul invalidarii candidaturii lui Diaconu se vor opera modificarile necesare pe lista de candidati.

Intrebat daca o candidatura a lui Mircea Diaconu la europarlamentare nu va aduce prejuridicii de imagine PNL, Antonescu a raspuns: "A fost un caz controversat, nu un nume controversat. Mircea Diaconu este un om a carui activitate, a carui cariera, atat artistica, dar si politica, nu au comportat niciodata probleme nici legate de coruptie, nici legate de incompetenta, nici legate de vreunul dintre acele lucruri care descalifica un om public sau un politician. A existat o decizie contestata, discutata, buna credinta a lui Mircea Diaconu nu a fost pusa niciodata la indoiala, a existat un verdict, el a fost respectat. Mircea Diaconu este, din pacate, unul din oamenii care, din pacate, si-a pierdut un mandat pe care il castigase in Senat, si sensul aceste noi credem ca Mircea Diaconu e un cinstit, e un om valoros, e un om cunoscut, care in niciun caz nu ne aduce un deficit de imagine".

Citeste si:
Firea, despre Nicușor Dan: „E într-o incompatibilitate crasă”
Firea, despre Nicușor Dan: „E...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.