Obiectivele diplomatiei romane sunt neschimbate in noul program aprobat in sedinta de Guvern, cu accent pe valorificarea Parteneriatelor Strategice, in special cu SUA, aderarea la Schengen si eliminarea MCV, intarirea rolului in UE si NATO.

"Diplomatia romana va urmari, ca scop esential al politicii externe a Romaniei, ridicarea si consolidarea profilului international al tarii. Consolidarea rolului si substantializarea contributiei Romaniei de membru al familiei europene, precum si adancirea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI cu SUA vor fi dimensiuni definitorii ale viziunii noastre de politica externa. Politica externa a Romaniei trebuie sa revigoreze actiunea externa a statului roman, pe baza constientizarii faptului ca statutul Romaniei de membru UE si NATO reprezinta un instrument de modernizare a societatii romanesti si de crestere a profilului international al tarii, care trebuie utilizat cu maximum de eficienta pentru valorificarea tuturor beneficiilor politice, economice si securitare care deriva din apartenenta la cele doua organizatii si pentru realizarea intereselor Romaniei", se arata in acest program.

Totodata, se precizeaza ca Romania trebuie sa valorifice calitatea de stat la frontiera externa a UE si NATO, "cu constientizarea avantajelor si dezavantajelor pe care aceasta functie geopolitica le presupune".

Guvernul si-a propus sa creasca si sa consolideze profilul si rolul Romaniei in cadrul UE, "printr-o participare activa" la procesul decizional comunitar si prin promovarea unei imagini de stat membru atasat valorilor fundamentale si principiilor UE. In acest sens, Ministerul Afacerilor Externe va trebui sa deruleze un dialog permanent cu institutiile administratiei publice centrale, in vederea formularii si promovarii de o maniera eficienta si coordonata a pozitiei Romaniei la nivel UE.

De asemenea, Executivul vrea sa desfasoare "un proces de reflectie pentru pregatirea exercitarii in bune conditii a Presedintiei Consiliului UE in anul 2019".

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

Subiectele Schengen si MCV sunt prezente in program, documentul stipuland ca obiectiv finalizarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, pe baza "progreselor reale si necesare, care sa fie evaluate corect si fara conditionalitati politice de orice fel, in vederea eliminarii acestei vulnerabilitati care afecteaza inca statutul de membru deplin al Romaniei in UE si totodata pe baza evolutiilor in plan general european".

In acest sens, Guvernul va continua sa promoveze activ in dialogul cu interlocutorii europeni progresele Romaniei in materie, pe baza angajamentelor asumate, "circumscrise obiectivului de consolidare a unui sistem judiciar corect si eficient, orientat catre cetatean". In paralel, va fi continuata sustinerea unor mecanisme la nivel UE privind justitia, combaterea coruptiei si statul de drept, care sa asigure un tratament non-discriminatoriu pentru toate statele membre UE.

Citeste si:
Obiectivul Rusiei în Ucraina. Vladimir Putin mai are o lună la...
Obiectivul Rusiei în Ucraina....

Guvernul isi mentine "angajamentul ferm" privind aderarea la Spatiul Schengen, considerat "un obiectiv legitim", fundamentat pe Tratatul de Aderare, potrivit caruia Romania are atat dreptul, cat si obligatia de a deveni stat membru Schengen.

Documentul reaminteste ca Romania a indeplinit toate criteriile de aderare la Schengen, motiv pentru care are "asteptari legitime" privind intrarea in acest Spatiu, conform solutiei aderarii in doua etape si "fara conditionalitati politice de orice fel".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.