Presedintele Basescu i-a trimis, marti, o scrisoare premierului Victor Ponta in care ii transmite ca este necesar ca, anterior aprobarii de catre Parlament a propunerilor de modificare in Guvern, sa solicite aprobarea Legislativului pentru un nou program de guvernare, in raport cu noua componenta.

Prezentam integral textul scrisorii publicate de Administratia prezidentiala:

"Domnului Victor-Viorel Ponta,
Prim-ministru al Guvernului Romaniei

Stimate Domnule Prim-ministru,

Avand in vedere ca in cursul zilei de astazi este programat votul Parlamentului pentru aprobarea remanierii guvernamentale, in calitate de Presedinte al Romaniei si in virtutea atributiei constitutionale de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, in temeiul dispozitiilor Art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei, va solicit sa luati masurile necesare pentru instalarea noului Guvern cu respectarea procedurilor constitutionale.

Astfel, anterior aprobarii de catre Parlamentul Romaniei a propunerii dumneavoastra de modificare a structurii si compozitiei politice a Guvernului, este necesar sa solicitati aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare in raport cu noua componenta politica.

In urma intelegerilor politice pe care le-ati parafat, noul Guvern este sustinut de Partidul Social Democrat, Partidul Conservator, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, Uniunea Democrata Maghiara din Romania si Minoritatile Nationale reprezentate in Parlamentul Romaniei. Noua configuratie este de natura a produce o fractura puternica a votului acordat de catre cetateni la alegerile din decembrie 2012, care cu o majoritate covarsitoare au incredintat Uniunii Social Liberale mandatul de a forma Guvernul.

Apreciez ca respectarea regulilor democratice si a normelor care instituie reguli procedurale constitutionale trebuie realizata intotdeauna cu buna-credinta, in spiritul unui comportament loial fata de Constitutie, dar si fata de votul exprimat democratic la alegerile parlamentare. In masura in care veti solicita aprobarea Parlamentului, mentinand programul cu care a fost investit Guvernul USL si care in prezent nu mai exista, consimtiti la delegitimarea Guvernului Romaniei.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Cu consideratie,

TRAIAN BASESCU

PRESEDINTELE ROMANIEI"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.