Candidatul pentru functia de ministru al Economiei, Constantin Nita, a fost avizat favorabil, marti, cu 28 de voturi "pentru", 9 voturi "impotriva" si 2 abtineri, de comisiile parlamentare de industrii si economice.

Voturile impotriva au apartinut PDL si unor parlamentari PNL.

Constantin Nita a raspuns intrebarilor parlamentarilor legate de strategia pentru Oltchim, Rosia Montana, minerit si industria de aparare.
El a spus ca, in privinta Rosia Montana, considera ca aceasta problema trebuie abordata politic si toate partidele trebuie sa-si expime un punct de vedere.

"Din punctul meu de vedere, toate resursele trebuie puse in slujba cetatenilor. Sunt de acord cu tot ce produce profit in Romania si poate sa aduca un castig tarii", a adaugat Nita, potrivit MEDIAFAX.

In legatura cu Legea minelor, el a spus ca unele mine trebuie sa fie puse in functiune, daca mai este posibil lucrul acesta, indiferent daca se face prin capital privat.

"Pozitia mea este sa exploatam resursele de care dispunem", a spus Nita, aratand ca modul in care se face acest lucru va fi gandit in Legea minelor sau in alt proiect.

"Minele trebuie modernizate. In Valea Jiului nu s-a modernizat o mina din 1982. Trebuie sa facem introducerea retehnologiei in industria miniera", a adaugat Nita.

El a mai spus ca trebuie gasita o solutie pentru scaderea pretulului energiei, aratand ca produsele europene ar putea fi necompetitive in relatia cu China si Rusia.

"Daca in SUA pretul la mia de metri cubi de gaz este de 113 dolari, la noi este undeva la 400, o medie. Deci, niciodata industria europeana nu va putea sa tina pasul cu cea din SUA si China. Aici este o problema, la fel si la energie. Pretul l-am tot upgradat fie cu certificate verzi, fie cu taxe de cogenerare, fie cu accize, fie cu TVA. Toate lucrurile acestea se duc in pretul produselor. Ceea ce am facut noi cu certificatele verzi, cu amanare, nu a fost un moft, a fost o necesitate obiectiva pentru scaderea pretului la energie la consumatorul casnic si industrial. Sigur, si pentru industrie s-a facut o schema de sprijin, ca 85% din numarul certificatelor verzi sa fie mai mic pentru a sprijini aceasta industrie care este energofaga. Trebuie sa gasim cu totii solutii pentru reducerea pretului la energie", le-a spus Nita parlamentarilor.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

In privinta strategiei pentru Oltchim, Nita a spus ca doreste privatizarea acestui combinat si ca sunt investitori care doresc preluarea la pachet cu Arpechim.

"Ea (societatea Oltchim - n.r.) este in insolventa, este condusa de un administrator judiciar si un administrator special care au luat cele mai bune masuri care sa poata aduce compania spre limitarea pierderilor. Deci, ca strategie, noi dorim privatizarea, evident. S-a facut caietul de sarcini, s-a scos la licitatie, doritorii se pot inscrie. Termenul este 28 martie. In aceasta strategie de privatizare sigur ca sunt doritori care sa ia si Arpechimul. Sunt investitori care doresc sa cumpere Oltchimul la pachet cu Arpechim. Sigur ca suntem intr-o discutie cu Petrom pentru preluarea acestei entitati. Vom vedea cum", a precizat Nita.

El a spus ca va fi o restructurare de management la Oltchim, avand in vedere ca sunt 21 de directori si combinatul functioneaza la 20% din capacitate, ceea ce este inacceptabil.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Intrebat in legatura cu Departamentul de energie, Nita a precizat ca Ministerul Economiei are cele doua departamente: IMM si Turism si Energie, care vor functiona autonom, dar ca nimic nu se poate face fara Ministerul Economiei.

In privinta industriei de aparare, Nita a spus ca trebuie abordata cu mai mult curaj piata externa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.