Acordul semnat de liderii USD si UDMR, luni, prevede reglementarea problemei drepturilor culturale ale minoritatilor nationale, prin legislatie adecvata, reprezentarea proportionala a maghiarilor in institutii si solutionarea problemei infiintarii liniei maghiare la UMF Targu-Mures.

Potrivit acordului politic semnat de USD, reprezentata de Victor Ponta, Gabriel Oprea si Daniel Constantin, si UDMR, reprezentata de Kelemen Hunor, Uniunea se angajeaza sa sustina Guvernul Romaniei asigurand majoritatea parlamentara.

Cele doua parti se angajeaza sa asigure reprezentarea UDMR in cadrul Guvernului si a celorlalte structuri guvernamentale, in functie de ponderea parlamentara a UDMR in cadrul coalitiei de guvernare, scrie MEDIAFAX.

Partile se angajeaza, de asemenea, sa promoveze, in perioada 2014-2016, doar in baza acordului comun, initiativele politice referitoare la modificarea Constitutiei, problema reorganizarii administrative teritoriale a Romaniei, tinand cont de traditiile, cultura si istoria diferitelor zone ale tarii, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minoritatilor nationale, printr-o legislatie adecvata.

Acordul mai prevede reprezentarea proportionala a cetatenilor de etnie maghiara in diferitele institutii, structuri deconcentrate si institutii la nivel judetean si local, dar si solutionarea problemei infiintarii liniei maghiare prin departamente separate la UMF Targu Mures.

Partile semnatare se vor consulta, potrivit Acordului politic, in legatura cu toate problemele care tin de identitatea culturala, lingvistica, educationala a minoritatilor maghiare.

In privinta oricarei modificari a legii invatamantului, se precizeaza ca partile se vor consulta si nu vor modifica legea decat cu acordul celor doua parti, in special capitolele privind minoritatile nationale.

In conformitate cu program de guvernare 2013-2-16, adoptat de Parlament, se mai arata ca se vor lua masuri guvernamentale inclusiv prin acte normative, pentru punerea in aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

In plus, acordul mentioneaza ca Guvernul va sprijini in continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale din Romania, iar in ceea ce priveste aspectele institutionale, Guvernul va sprijini financiar, in mod corespunzator, Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale (ISPMN).

Acordul mai prevede ca se va accelera procesul de restituire a imobilelor cultelor religioase.

Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures a fost, incepand din 2011, subiectul unor controverse, in care formatiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la invatamant in limba materna asa cum prevede Legea educatiei 1/2011, iar cele romanesti, ca se vrea "scindarea".

O Hotarare de Guvern privind infiintarea liniilor maghiare de studiu la UMF Targu Mures a fost aprobata, la sfarsitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea ca la universitate va fi infiintata o noua facultate, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Aplicarea HG a fost suspendata, in 4 mai 2012, in urma unei decizii a Curtii de Apel Targu Mures, care a admis o solicitare in acest sens formulata de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs fata de sentinta de suspendare a HG, insa ulterior Guvernul Ponta a retras actiunea.

Respectiva HG a fost una dintre temele motiunii de cenzura a USL in urma careia a cazut Guvernul Ungureanu.

In luna aprilie 2013, Hotararea de Guvern din martie 2012 privind infiintarea unei noi facultati in cadrul UMF Targu Mures, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza, a fost anulata de Curtea de Apel Targu Mures.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.