Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirma ca "exista un risc" ca Uniunea sa fie sub pragul de 5% la alegerile europarlamentare, chiar daca se duc tratative cu PCM pentru o lista comuna, subliniind ca activistii formatiunii nu se pot "delasa".

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, in discursul rostit in fata celor peste o suta de delegati la Consiliul Reprezentantilor Unionali de la Targu Mures, ca "exista un risc" ca Uniunea sa fie sub pragul de 5% la alegerile europarlamentare, chiar daca in urma unei "decizii rationale" Tokes Laszlo nu va candida pe listele PPMT si se duc tratative cu PCM pentru o lista comuna la PE.

El a subliniat ca si in aceste conditii si, chiar daca rezultatele obtinute in 2012 de Uniune arata ca poate atinge pragul de 5%, nu trebuie sa se presupuna automat ca UDMR va intra in Parlamentul European in urma alegerilor din 25 mai. El a facut un apel la fiecare membru al formatiunii sa se implice.

"Exista un risc de a ajunge sub acest prag, nu ne putem delasa. Ducem tratative cu PCM. Dupa 25 mai vom incerca un acord cu cei cu care se pot duce tratative, sa luam decizii care sa faca comunitatea mai puternica. Avem nevoie de fiecare reprezentant UDMR, indiferent de nivel, de munca tuturor organizatiilor teritoriale de tineret, pentru a aduna peste 200.000 de semnaturi. Daca vom avea succes in 25 mai, aceasta Uniune va castiga forta, e unul din cele mai puternice branduri din Bazinul Carpatic. E vorba de succesul comunitatii maghiare din Ardeal, noi nu trebuie sa-l punem sub risc, ci sa reprezentam intreaga comunitate", a spus Kelemen Hunor.

El a aratat ca aceeasi preocupare trebuie sa existe pentru "toate locurile" unde exista reprezentare a comunitatii maghiare din Ardeal, "nu numai la Bruxelles, ci si la Bucuresti sau Budapesta, oriunde se iau decizii referitoare la viata comunitatii maghiare din Romania, sa nu fim lasati deoparte".

Potrivit lui Kelemen Hunor, in 25 mai, la alegerile pentru Parlamentul European, se vor decide mult mai multe lucruri decat prezenta lui Winkler Gyula si Sogor Csaba (primii de pe lista UDMR - n.r.) acolo. El a subliniat ca "lucrurile se vor referi la reprezentarea comunitatii maghiare din ultimii 25 de ani si urmatorii 25" si ca "ar fi indicat" ca Uniunea sa aiba reprezentanti in PE.

"Alegerile pentru PE nu privesc doar o reprezentare acolo. Nu-mi imaginez ca dupa 25 mai sa nu avem eurodeputati, pentru ca am demonstrat ca prin munca, consecventa, putem gasi parteneri. La Congresul din 2012 al Partidului Popular European am fost in stare sa adoptam un capitol referitor la minoritati, in programul electoral am introdus conceputul minoritatilor. Pentru a reprezenta cauza maghiarimii in PE trebuie sa fim prezenti, altii nu ne vor reprezenta acolo, fiecare are propriile prioritati. Daca nu vom avea eurodeputati din Ardeal, se va vedea ca nu exista o comunitate puternica. Daca nu suntem prezenti, partidele romanesti vor simti ca nu suntem puternici, vom fi intr-o pozitie slaba si in administratia publica locala si in Parlament", a spus Kelemen Hunor.

Citeste si:
Consumul a patru pahare de vin într-o săptămână, pot crește riscul...
STUDIU: Consumul a patru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.