Liderul Organizatiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Borboly Csaba, afirma ca UDMR trebuie sa profite de ruperea USL, in care a avut "un oarecare rol", si ca solutia ce impiedica "demontarea" legilor favorabile maghiarimii de catre CC sau de un nou guvern e sa se incheie acorduri guvernamentale bilaterale.

"In procesul de dezmembrare a USL, a avut un oarecare rol si UDMR, iar dupa parerea mea toata lumea este de acord ca trebuie sa profitam de aceasta ocazie, deoarece cultura politica din Romania nu a atins acel nivel ca o larga coalitie sa guverneze fara a atinge drepturile constitutionale, drepturile minoritatilor. Ne ramane un singur drum, pe care, daca il urmam, putem avea rezultate durabile si ireversibile, iar acest drum este incheierea de acorduri bilaterale intre guvernele Romaniei si Ungariei", afirma, intr-un comunicat de presa transmis joi, presedintele Organizatiei Teritoriale Ciuc a UDMR si al Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, scrie MEDIAFAX.

El considera ca acordurile bilaterale sunt necesare deoarece prevederile acestora nu sunt supuse controlului Curtii Constitutionale si instantelor judecatoresti si nu pot fi modificate la orice schimbare a "cursului politic".

"Vazand cum se raporteaza Curtea Constitutionala la drepturile minoritatilor, nu trebuie sa ne facem iluzii in domeniul actului legislativ privind aceste drepturi. Daca se schimba cursul politic, daca vine un nou guvern, printr-o noua ordonanta o poate modifica pe cea veche si iar ne trezim acolo de unde am pornit, adica nicaieri. Am convingerea ca incheierea unui asemenea acord ar fi singura solutie care nu ar putea fi desfiintata de un nou guvern in cazuri precum UMF Targu Mures sau Legea invatamantului", sustine Borboly.

Borboly Csaba mai spune ca in ultimii ani politica romaneasca "s-a jucat" cu maghiarimea si considera ca ar fi bine sa fie evitate astfel de situatii in viitor, fiindca, "parafrazandu-l pe Murphy, ceea ce poate fi retras va fi retras, cu precadere daca este vorba de drepturi minoritare".

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

El da exemplul Universitatii Sapientia, "necesara pentru afirmarea tineretului maghiar si pentru pastrarea identitatii nationale", care este finantata de statul ungar si nu primeste niciun ban de la statul roman, apreciind ca aceasta situatie este "de neacceptat".

"Este de neacceptat situatia creata, in care un procent foarte insemnat al tinerilor maghiari din Romania care urmeaza studii superioare sa nu primeasca niciun ban din partea statului, institutia fiind finantata de statul maghiar. Parintii acestor copii aici isi platesc taxele si impozitele, iar educatia lor se face pe banii contribuabililor din Ungaria. Acest lucru nu este corect", mentioneaza Borboly.

De asemenea, el sustine ca problema finantarii Universitatii Sapientia se poate rezolva "in mod unanim acceptabil", daca este vointa politica, pana la scrutinul pentru Parlamentul European, pentru ca studentii sa inceapa noul an universitar "intr-un cadru material corespunzator".

Citeste si:
Claudiu Năsui face dezvăluiri șocante despre 9 membri PNL
Năsui, dezvăluiri șocante...

Presedintele Organizatiei Teritoriale Ciuc a UDMR mai afirma ca acordurile bilaterale guvernamentale romano-ungare ar garanta, de asemenea, ca Legea minoritatilor nationale si diferitele statute de autonomie ale comunitatii maghiare din Romania nu vor fi "puse pe butuci".

"Cu Legea minoritatilor, cu diferitele statute de autonomie ne putem trezi oricand ca au fost puse pe butuci, daca nu cu altceva, atunci cu nefinantarea aplicarii lor. Din aceasta cauza afirm ca trebuie sa ramanem pe taramul realitatii, trebuie sa ne concentram asupra unor lucruri pentru care merita sa muncim, care ne pot aduce rezultate de durata, care reprezinta sprijin real si care - lucrul cel mai esential - sunt ireversibile. Acest lucru se poate garanta numai prin acorduri guvernamentale bilaterale", sustine Borboly.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Borboly reaminteste ca, in anul electoral 2012, USL a strans majoritatea voturilor, mai putin in judetele Harghita si Covasna, unde alegerile au fost castigate de UDMR.

Potrivit acestuia, crearea USL a pus UDMR - care a obtinut un scor electoral de doar 5 la suta - "in umbra majoritatii USL de 70 la suta", impiedicand-o "sa incline balanta intr-o parte sau in alta".

"Putem sa deplangem sfarsitul USL, dar ar fi o mare greseala. Trebuie sa fim constienti de faptul ca, fara sprijinul UDMR, USD ramasa dupa destramarea USL nu ar mai putea guverna", conchide Borboly Csaba.

Premierul Victor Ponta declara, miercuri, ca va merge saptamana viitoare, marti, in Parlament cu un Guvern care va asuma in totalitate programul USL, el aratand ca a propus UDMR sa faca parte din guvernare si ca fiecare partid component al coalitiei parlamentare va avea un vicepremier.

Citeste si:
Sorin Grindeanu, acuzații la adresa guvernării: „Nu știm unde s-au...
Sorin Grindeanu, acuzații la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.