Plenul Senatului a respins, marti, o cererere de reexaminare a presedintelui Traian Basescu privind componenta plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, majoritatea celorlalte proiecte de pe ordinea neintrunind voturile necesare pentru a fi adoptate.

Raportul de respingere a cererii de reexaminare, propus plenului de Comisia juridica si Comisia pentru buget, finante, activitate bancara, a intrunit 115 voturi "pentru", doua abtineri si 19 voturi "impotriva".

Proiectul de lege privind modificarea Legii 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism a fost adoptat de majoritatea senatorilor, cu 111 voturi "pentru", 20 de voturi "impotriva" si doua abtineri, in forma trimisa initial la promulgare, cu un amendament tehnic.

In cererea sa, presedintele critica faptul ca atributia Oficiului de "sesizare" a Parchetului de pe langa ICCJ a fost inlocuita cu atributia de simpla "informare" a autoritatilor judiciare si ca din plenul Oficiului a fost exclus reprezentantul Asociatiei Romane a Bancilor.

Seful statului mai propunea ca in plenul Oficiului sa fie inclus si un reprezentant al SRI.

Comisiile raportoare, Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si Comisia juridica, au respins solicitarile lui Basescu, aratand ca ARB este o entitate privata care reprezinta interesele institutiilor de credit din Romania, iar includerea acesteia in plenul Oficiului ar putea genera un conflict de interese, scrie MEDIAFAX.

"Oficiul este o institutie a statului, cu obiective si atributii stabilite clar prin lege in domeniul prevenirii si spalarii banilor si finantarii actelor de terorism, care nu actioneaza in arealul investigativ, motiv pentru care atributia de sesizare a Parchetului a fost inlocuita cu atributia de informare. Acest lucru a fost consemnat si in Raportul preliminar facut de evaluatorii Consiliului Europei, care au apreciat ca notiunea de sesizare inseamna depasirea atributiilor Oficiului", se mai arata in raport.

Citeste si:
Legea pensiilor a fost modificată. Categoriile de români care pot...
Legea pensiilor a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.