Presedintele Traian Basescu a trimis, joi, o scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, in care le cere sa demareze procedurile pentru numirea Avocatului Poporului, precizand ca nu este justificata prelungirea unei situatii de interimat.

Presedintele Traian Basescu solicita presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor sa demareze procedurile pentru numirea Avocatului Poporului, tinand cont de prevederile Art. 58 - 60 din Constitutie, precum si de dispozitiile Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Potrivit MEDIAFAX, Traian Basescu arata ca face aceasta siolicitare "in temeiul Art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei, in calitate de Presedinte al Romaniei si in virtutea atributiei constitutionale de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice".

Seful statului mai precizeaza ca, in contextul in care Avocatul Poporului este o institutie esentiala in cadrul democratiei constitutionale, nu este justificata prelungirea unei situatii de interimat ce afecteaza buna functionare a mecanismului constitutional de protectie a drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor fizice.

Presedintele mai mentioneaza in scrisoare ca importanta acestei institutii fundamentale a statului a fost subliniata in Rapoartele intocmite in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare, prin care s-a stabilit necesitatea ca Avocatul Poporului sa dea dovada de o autoritate necontestata, de integritate si independenta, precum si de o abordare impartiala.

"Avand in vedere faptul ca Avocatul Poporului are un rol important in ceea ce priveste protejarea echilibrului institutional, aceste criterii se impun a fi luate in considerare la numirea pe care o veti face", mai spune presedintele Basescu.

Parlamentul a constatat, in 20 decembrie 2013, demisia lui Anastasiu Crisu din functia de Avocat al Poporului si a decis, cu 361 de voturi "pentru" si 25 de voturi "impotriva", ca Ecaterina Teodorescu, unul dintre adjuncti, sa preia interimar conducerea acestei institutii.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Avocatul Poporului, Anastasiu Crisu, si-a inaintat demisia in 19 decembrie 2013. "A dorit sa multumeasca pentru incredere si pentru faptul – intre altele – ca pe tot parcursul mandatului exercitat niciodata dinspre partea mea sau dinspre partea partidului nostru nu s-a exercitat niciun fel de influenta, niciun fel de presiune. Nu i-am cerut sa atace nicio ordonanta (...) Motivele (demisiei, n.r.) sunt de natura personala, asa cum sunt consemnate oficial si in cererea de demisie", a spus presedintele Senatului, Crin Antonescu, intrebat despre motivele demisiei lui Crisu.
Grupurile parlamentare PDL din Camera Deputatilor si Senat si Grupul parlamentar PP-DD din Camera Deputatilor au formulat, in 27 decembrie 2013, o sesizare referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii privind incetarea mandatului Avocatului Poporului si preluarea atributiilor acestei functii de catre un adjunct al Avocatului Poporului, respectiv Ecaterina Teodorescu.

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, in 22 ianuarie, ca numirea Ecaterinei Teodorescu in functia de Avocat al Poporului, in urma demisiei lui Anastasiu Crisu, este constitutionala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.