Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 256 de voturi "pentru", 51 de voturi "impotriva" si 20 de abtineri, proiectul Legii terenurilor agricole, admitand in parte obiectiile presedintelui din cererea de reexaminare.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus, in plen, ca este o lege foarte buna si ca a profitat de cererea de reexaminare a presedintelui pentru a simplifica si mai mult procesul de vanzare a terenurilor aflate in extravilan.

"Cu alte cuvinte, cetateanul care doreste sa vanda nu trebuie sa faca decat un singur drum la primarie unde trebuie sa mearga cu oferta pe care o are pentru vanzarea terenului respectiv, dupa care asteapta acasa, primaria ii va transmite acasa, pe cale postala, avizul pentru vanzare sau daca sunt alte probleme. Sub aspectul vanzatorului, procesul se simplifica si prin faptul ca nu se plateste niciun fel de taxa, totul revine in sarcina primariilor", a precizat Daniel Constantin, potrivit MEDIAFAX.

El a spus ca se extinde dreptul de preemtiune si se da posibilitatea celor care sunt coproprietari si celor care sunt arendasi, dar si statului sa intervina.

"Statul a fost introdus in aceasta lege ca drept de preemtiuni pentru a interveni atunci cand situatia o va cere sau cand situatia va degenera intr-un fel sau altul", a spus Constantin.

El a mai aratat ca, odata cu cererea de reexaminare, se clarifica faptul ca sunt doua institutii care se ocupa cu piata financiara, una fiind ADS, cu rolul de a cumpara terenuri, si nu de a vinde, si va fi si o Directie in Ministerul Agriculturii care se va ocupa cu eliberarea avizului necesar pentru a reglementa piata funciara.

"Cei care castiga cu adevarat sunt cei care vor sa desfasoare activitati agricole", a mai spus Constantin.

Potrivit celor adoptate de deputati, instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea conditiilor de fond si de forma prevazute de Codul civil si a dreptului de preemptiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman, prin Agentia Domeniilor Statului, in aceasta ordine, la pret si in conditii egale.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Vanzatorul inregistreaza, la primaria din raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla terenul, o cerere prin care solicita afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan, in vederea aducerii acesteia la cunostinta preemptorilor. Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol intocmita conform modelului stabilit prin normele metodologice la prezenta lege, respectiv de documentele doveditoare prevazute in normele metodologice la prezenta lege.

In termen de o zi lucratoare de la data inregistrarii cererii, primaria are obligatia sa afiseze timp de 30 de zile oferta de vanzare la sediul sau sau pe pagina de internet. Primaria are obligatia de a transmite structurii din cadrul aparatului central al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, respectiv structurilor teritoriale ale acestuia, dupa caz, un dosar care sa cuprinda lista preemptorilor, respectiv copiile cererii de afisare, ale ofertei de vanzare si ale documentelor doveditoare in termen de 3 zile.

Citeste si:
Orban, discutii cu demisionarii din Pro Romania: "Ei sunt mai de dreap
Orban, discutii cu...

Titularul dreptului de preemptiune trebuie ca, in termenul de 30 de zile sa isi manifeste in scris intentia de cumparare, sa comunice acceptarea ofertei vanzatorului si sa o inregistreze la sediul primariei unde aceasta a fost afisata.

Primaria va afisa, in termen de 24 ore de la inregistrarea acceptarii ofertei de vanzare, datele prevazute in normele metodologice la prezenta lege, respectiv le va trimite pentru afisare pe site catre structura centrala, respectiv, structurile teritoriale. In cazul in care, in termenul de 30 de zile mai multi preemptori de rang diferit isi manifesta in scris intentia de cumparare, la acelasi pret si in aceleasi conditii, vanzatorul va alege preemptorul, potential cumparator, si va comunica numele acestuia primariei.

In cazul in care, in termenul de 30 de zile mai multi preemptori de acelasi rang isi manifesta in scris intentia de cumparare si niciun alt preemptor de rang superior nu a acceptat oferta, la acelasi pret si in aceleasi conditii, vanzatorul va allege dintre acestia si va comunica numele acestuia primariei.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Daca un preemptor de rang inferior ofera un pret superior celui din oferta de vanzare sau celui oferit de ceilalti preemptori de rang superior lui care accepta oferta, vanzatorul poate relua procedura, cu inregistrarea ofertei de vanzare cu acest pret, cu preemptorii de rang superior.

Procedura se va desfasura o singura data, in termen de 10 zile de la implinirea termenului de 30 de zile. La expirarea celor 10 zile, vanzatorul va comunica primariei numele preemtorului.

Daca niciunul dintre titularii dreptului de preemptiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea terenului este libera, urmand ca vanzatorul sa instiinteze in scris primaria despre aceasta.

Vanzarea libera a terenului la un pret mai mic decat cel cerut in oferta de vanzare ori in conditii mai avantajoase decat cele aratate in aceasta atrage nulitatea absoluta.

Citeste si:
Președintele cere reexaminarea legii pentru anularea unor obigații...
Președintele Klaus Iohannis...

Deputatii UDMR si PDL au criticat modificarile, Tinel Gheorghe aratand ca acestea exced obiectiile presedintelui cuprinse in cererea de reexaminare. Cezke Attila a aratat ca anumite reglementari sunt de neacceptat deoarece un cetatean roman nu poate sa vanda liber, fara constrangeri un teren.

Camera Deputatilor este for decizional la acest proiect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.