O persoana care a comis o infractiune trebuie sa ajunga in penitenciar, dar la fel de important este ca statul sa si recupereze prejudiciul financiar rezultat in urma infractiunilor, pentru ca, altfel, scopul nu a fost atins in totalitate, a afirmat premierul Victor Ponta, la bilantul Politiei.

"Cred ca trebuie, intr-adevar, mai ales la cadrul legislativ, dar si la mentalitatea noastra, sa gandim asa cum, initial, partea americana, ulterior, si cea europeana se gandeste, si anume cum facem nu doar sa-l prindem, sa-l sanctionam pe cel care incalca legea penala, dar mai ales sa recuperam prejudiciul, mai ales sa-i luam banii pe care i-a obtinut ilegal, mai ales sa stim sa cheltuim putin si sa recuperam cat mai mult, nu invers", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a prezentat in acest sens exemplul Germaniei, adaugand totodata ca si in Romania trebuie schimbata mentalitatea pentru ca produsul infractiunii sa ajunga la buget si apoi repartizat catre Interne, Justitie, Sanatate, Educatie.

"E un mesaj pe care, la un moment dat, cancelarul Merkel l-a adresat Ministerului Public: atat cheltuie cetateanul german cu justitia si politia, atat se recupereaza. E foarte important ca si in Romania sa schimbam aceasta mentalitate, sa stim ca sanctionarea individului este importanta, esentiala, dar ca intr-o societate moderna daca doar il luam pe el si il inchidem in penitenciar, dar tot produsul infractiunii ramane in folosul altora, nu ne-am atins in totalitate scopul. Poate in acest fel reusim sa gasim resursele bugetare pe care toata lumea le cere in mod legitim", a aratat premierul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.