Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca asteapta de la Guvern "proiectul de acord cu FMI" pentru a-l discuta.

Intrebat, luni dimineata, la Cluj-Napoca, de presa, la iesirea de la hotelul unde a fost cazat, cum ramane cu acordul cu FMI, Traian Basescu a spus ca asteapta sa primeasca proiectul.

"Sa primesc proiectul de acord de la Guvern si discutam”, a spus Basescu, potrivit MEDIAFAX.

Traian Basescu a plecat luni dimineata spre Bucuresti, cu un avion de linie de pe Aeroportul International "Avram Iancu" din Cluj, unde a fost condus de primarul Emil Boc.

Presedintele Traian Basescu spunea sambata seara, la Cluj-Napoca, intrebat daca va semna scrisoarea de intentie cu FMI: "Ponta viseaza frumos, asta i-a spus Medvedev la Soci".

Traian Basescu afirmase, la intalnirea cu delegatia FMI, ca nu va sustine introducerea accizei pe combustibil, precizand ca nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar sa nu i se ceara sa semneze aceste negocieri.

Premierul Victor Ponta declara, in 4 februarie, ca nu a avut niciun dialog cu presedintele Basescu legat de memorandumul cu FMI si nici nu exista vreo garantie ca acesta va semna documentul, amintind ca, potrivit procedurii legale, memorandumul nu poate intra in board-ul Fondului fara un mandat din partea presedintelui.

Intrebat ce se va intampla in cazul in care presedintele nu va semna acest document, seful Guvernului afirma: "Nu se va intampla nimic, pentru ca exista foarte clar angajamentul Guvernului si al majoritatii parlamentare de a pastra stabilitatea macroeconomica a Romaniei. Singurul efect va fi acela ca, probabil, nu vom mai beneficia de acel top-up de 10% la cofinantare, ne lasau sa punem cofinantarea din fonduri europene de 95% si, asa, o sa ramana la 85%".

Intrebat daca va avea, totusi, un dialog cu presedintele pe aceasta tema, Ponta a raspuns ca un dialog poate fi oricand doreste seful statului, dar ca in ultimul timp acesta este "cam incapabil" de dialog.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

In 3 februarie, la finalul discutiilor cu FMI, premierul anunta ca acciza de 7 eurocenti va fi introdusa din aprilie la benzina si motorina, iar presedintele Traian Basescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI sa redevina operational, deoarece memorandumul nu va include aceasta masura. El adauga ca nu a discutat cu presedintele, dar ca se bazeaza inclusiv pe declaratiile anterioare in acest sens ale acestuia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.