Vicepresedintele PSD Dan Sova a precizat, vineri, ca, in opinia sa, Klaus Iohannis nu poate fi vicepremier in contextul actual, el aratand ca Executivul ar avea datoria de a merge in Parlament si de a cere un nou vot de incredere, ceea ce ar putea insa genera o noua perioada de instabilitate.

Sova a precizat, pe contul sau de Facebook, ca prin Hotararea nr. 45/2012, Parlamentul Romaniei a acordat votul de incredere asupra Programului de guvernare si a intregii liste a Guvernului, iar pe 21 decembrie 2012 Parlamentul a votat atat componenta, cat si structura Guvernului.

El a explicat ca, potrivit Hotararii nr. 45/2012, Guvernul Romaniei are, in acest moment, un viceprim-ministru care are in coordonare chestiunile economice si fiscale (care detine si functia de Ministru al finantelor publice), unul care se ocupa de securitate nationala si ordine publica (fara portofoliu in Guvern) si un altul responsabil cu administratia publica (care detine si functia de ministru al dezvoltarii regionale).

"Domnul Iohannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru si ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, in mod concret, sa fie viceprim-ministru pe probleme economice si fiscale, aceasta pozitie apartinand titularului de la Finante. Portofoliul dansului i-ar permite sa fie vicepremier in chestiuni de siguranta nationala si ordine publica. Dar aceasta pozitie este deja ocupata de catre domnul Gabriel Oprea si, in mod evident, nu poate fi pusa in discutie pozitia domniei sale in Guvernul Romaniei", a subliniat Sova, potrivit MEDIAFAX.

El a adaugat ca este de discutat si problema oportunitatii si chiar a legalitatii ocuparii concomitente a functiei de ministru si de primar de catre Iohannis.

"Concluzia este una simpla: pentru a putea fi pusa in practica propunerea PNL, structura Guvernului Romaniei ar trebui sa se schimbe. Executivul ar avea atunci datoria de a merge in Parlament si de a cere un nou vot de incredere, ceea ce ar putea insa genera o noua perioada de instabilitate", a precizat Sova.

El a mai aratat ca cei propusi de PNL sunt oameni competenti si posibila cooptare a acestora in echipa guvernamentala poate fi benefica, dar a aratat ca toate aceste propuneri trebuie discutate si in cadrul USL.

"Desi propunerile apartin PNL, ultimul cuvant il va avea primul-ministru Victor Ponta", a subliniat Sova.

Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a precizat, la randul sau, vineri, ca nu este clar daca Klaus Iohannis poate fi si vicepremier si primar, el exprimandu-si speranta ca dorinta PNL de a-l propune vicepremier nu va creea “anumite” probleme procedurale, intrucat Guvernul nu are nevoie de instabilitate

Citeste si:
Claudiu Năsui face dezvăluiri șocante despre 9 membri PNL
Năsui, dezvăluiri șocante...

“Domnul Iohannis este un om de valoare si poate fi un castig pentru guvern. Nu este clar daca poate fi si vicepremier. Sper ca dorinta PNL de a-l numi pe domnul Iohannis si vicepremier sa nu creeze anumite probleme procedurale. Guvernul si institutiile guvernamentale nu au nevoie de instabilitate”, a precizat Ivan.

“Sunt sigur ca vor fi gasite cele mai bune solutii in USL pentru ca acest lucru sa nu se intample, dupa ce liderii vor discuta acest subiect”, a adaugat Ivan.

Presedintele TSD Mihai Sturzu a precizat, la randul sau, vineri, ca venirea lui Klaus Iohannis in Guvern e un castig, dar ca vor trebui lamurite aspecte tehnice si juridice legate de modificarea structurii Guvernului sau de suspendarea acestuia din functia de primar.

“Venirea lui Klaus Iohannis in echipa guvernamentala este un castig pentru Executivul condus de premierul Victor Ponta, dar vor trebui lamurite cateva aspecte tehnice legate de structura Guvernului. De exemplu - daca e nevoie de preluarea functiei de vicepremier printr-un vot in Parlament, care va crea instabilitate in plus. De asemenea, trebuie verificat juridic si cat de posibila este si acea suspendare din functia de primar, sa nu ne trezim cu alte probleme juridice”, a precizat Sturzu.

Citeste si:
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se va rejudeca de la zero, in urma...
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se...

“Sa fim atenti sa nu ii dam munitie suplimentara lui Traian Basescu, care va specula orice amanunt doar pentru a ne boicota”, a adaugat Sturzu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.