Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat, joi, ca nu va aloca fonduri pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, avand "alte prioritati pentru investitii", si ca nici nu va discuta in CL acest aspect pentru ca "nu simte nevoia".

Primarul Klaus Iohannis a fost intrebat, joi, daca va sustine financiar constructia Catedralei Neamului, acesta negand.

Iohannis a afimat ca proiectul "are sanse bune sa primeasca bani de la sibieni, cum va primi, probabil, si de la bucuresteni, constanteni, donatii private".

"De la Primaria Sibiu, nu cred", a spus Iohannis, potrivit MEDIAFAX.

Acesta a adaugat ca, la finalul anului trecut, a primit din partea Patriarhiei Romane "o scrisoare generica", in care nu se cerea o suma anume.

"Am raspuns foarte politicos ca avem alte prioritati pentru investitii", a mai spus edilul Sibiului.

Intrebat daca intentioneaza sa discute in Consiliul Local posibilitatea alocarii de fonduri pentru acest proiect, Iohannis a raspuns: "Nu. Nu simt nevoia".

Primarul Sibiului, care apartine de Biserica Evanghelica, a afirmat ca decizia sa "nu se poate interpreta intr-o forma sau alta", el fiind "de esenta ecumenica".

"Sunt asa, de esenta ecumenica si chiar cred in esenta Sibiului, unde traim asa de cateva sute de ani, si ortodocsi, si catolici, si evanghelici. Cred ca am trait bine impreuna si vreau sa ramana asa. Nici nu cred ca ma banuieste cineva de o atitudine partinitoare", a conchis Iohannis.

La randul lor, reprezentantii Consiliului Judetean Sibiu au declarat ca, in noiembrie 2013, au primit din partea Patriarhiei Romane o solicitare pentru alocarea sumei de 300.000 de lei pentru Catedrala Neamului.

Si oficialii CJ Sibiu vorbesc despre "alte prioritati de investitii" si spun ca nu vor aloca fonduri pentru acest proiect.

Potrivit surselor citate, CJ Sibiu a alocat, anul trecut, cate 1.000 de lei "ajutor de incalzire" pentru toate parohiile din judetul Sibiu, indiferent de biserica de care apartineau acestea.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Patriarhia Romana a adresat o scrisoare reprezentantilor autoritatilor locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mantuirii Neamului, precizand, intr-un comunicat transmis marti, ca a fost vorba despre un demers in conformitate cu Legea construirii Catedralei Mantuirii Neamului, care prevede ca, la solicitarea Administratiei patriarhale, autoritatile de stat centrale si locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

"Aceasta prevedere a fost inclusa in lege deoarece construirea Catedralei Mantuirii Neamului este un proiect bisericesc national reprezentativ pentru poporul roman majoritar ortodox, contribuabil in proportie de 86% la bugetul de stat central si la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii judetene au raspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale", preciza Patriarhia Romana.

Citeste si:
Podul Minciunilor din Sibiu se închide pentru lucrări de reparație
Podul Minciunilor din Sibiu...

Banii ceruti autoritatilor locale pentru Catedrala Mantuirii Neamului au generat o disputa publica intre primarul din Targu Mures, Dorin Florea, si Patriarhie, edilul reclamand "partizanatul" cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicand ca declaratiile edilului sunt nefondate si ofensatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.