Presedintele Traian Basescu le-a spus, miercuri, romanilor din Ankara, ca isi doreste ca pana la finalul mandatului Romania sa intre macar cu aeroporturile in Schengen, dar ca pentru aecst lucru a trebuie sa il ajute si Parlamentul, sa nu mai umble la Codul Penal.

Vorbit despre ceea ce isi propune in al zecelea an de mandat, Basescu a spus: "Poate sa mai reusesc un ultim lucru pentru Romania - dar pentru asta trebuie sa ma ajute si Parlamentul, putin, sa nu mai umble atata la Codul Penal, sau daca umbla, sa umble unde trebuie - as vrea sa intram in Schengen macar cu aeroporturile. Hai, cu frontierele o mai fi ce-o fi, dar poate pana imi termin mandatul macar cu aeroporturile sa intram in Schengen".

Potrivit MEDIAFAX, presedintele Traian Basescu a declarat, in 16 ianuarie, ca l-a informat pe presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, despre faptul ca Romania isi propune sa devina, pana la sfarsitul acestui an, membru al Spatiului Schengen, mentionand ca vizeaza, ca termen, luna octombrie.

Traian Basescu a tinut sa mentioneze ca doreste acest lucru din mai multe motive, si ca nu este vorba doar despre un proiect de tara, dar este si un obiectiv personal, in conditiile in care isi termina mandatul la 21 decembrie.

"As vrea ca si acest pas care vizeaza integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, sa fie facut, sa fim un stat membru Schengen, chiar daca se va face in doua etape", a spus presedintele, mentionand ca vizeaza, date fiind "evolutiile interne", luna octombrie pentru acest obiectiv.

"Nu numai datorita evolutiilor interne, dar in mai sunt alegeri europarlamentare, este foarte greu sa intri intr-un proces de negociere cu statele membre care mai au obiectiuni acum, inainte de alegerile europarlamentare", a explicat el.

Seful statului a mai spus ca i-a cerut sprijinul presedintelui Consiliului European pentru atingerea acestui obiectiv.

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, in 16 ianuarie, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la cererea partii romane, temele de discutie fiind prioritatile Romaniei in UE in 2014, asocierea Republicii Moldova la UE si aderarea Romaniei la Schengen.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.