Ordonanta de urgenta a Guvernului care prevede reducerea posturilor din administratia publica este neconstitutionala, au decis, miercuri, judecatorii Curtii Constitutionale.

Curtea Constitutionala a admis astfel sesizarea de neconstitutionalitate inaintata de 61 de deputati din grupurile parlamentare ale PDL si PP-DD.

Potrivit MEDIAFAX, autorii sesizarii aratau ca OUG 77/2013 este neconforma cu dispozitiile articolului 115 alineatul 6 din Constitutie, potrivit caruia "ordonantele de urgenta (...) nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului (...)".

Deputatii semnatari ai sesizarii precizau ca prin OUG 77/2013 au fost desfiintate, cu unele exceptii, posturile vacante de la ministere, institutii si autoritati publice aflate in subordinea, autoritatea sau in coordonarea Guvernului ori a ministerelor, indiferent de modul de finantare, de la institutii si autoritati publice finantate integral sau partial din bugetul asigurarilor sociale de stat si/sau bugetele fondurilor speciale, de la institutiile publice locale. De asemenea, a fost redus numarul total de posturi ocupate, s-a dispus ca institutiile publice sa isi modifice structurile functionale, astfel incat numarul total al functiilor de conducere din cadrul fiecarei autoritati sau institutii publice care are in aparatul propriu/ de specialitate si personal contractual ori, dupa caz, numai personal contractual, sa fie de maximum 12 la suta din numarul total al posturilor aprobate.

Autorii sesizarii mai aratau ca prin actul normativ s-a dispus: transformarea posturilor de conducere desfiintate in posturi de executie corespunzatoare studiilor si conditiilor de vechime avute, modificarea structurii stabilite anterior a serviciilor publice deconcentrate, ocuparea posturilor vacante prin concurs sau examen numai dupa obtinerea avizului favorabil al Guvernului, printr-o nota initiata de Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Finantelor ori a Ministerului Sanatatii, Ministerului Educatiei si Ministerului Muncii, dupa caz, cu conditia incadrarii in plafoanele de cheltuieli de personal aprobate si aprobarea anuala de catre Guvern a numarului maxim de posturi care pot fi infiintate si ocupate, suplimentar fata de cele deja existente.

In sesizare se mentiona ca masuri asemanatoare au fost adoptate si prin OUG 37/2009 si OUG 105/2009, care au fost declarate neconstitutionale de CC.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Printre altele, CC a stabilit atunci, cu valoare de principiu, ca intelesul sintagmei "afectarea regimului institutiilor fundamentale ale statului" are in vedere toate componentele care definesc regimul juridic al acestora - structura organizatorica, functionarea, competentele, resursele materiale si financiare, numarul si statutul personalului, salarizarea, categoria de acte juridice pe care le adopta, precizau autorii sesizarii.

Totodata, potrivit acestora, "Curtea Constitutionala a statuat in mod constant in jurisprudenta sa ca viciul de neconstitutionalitate a unei ordonante simple sau de urgenta emise de Guvern nu poate fi acoperit prin aprobarea de catre Parlament a ordonantei respective".

In concluzie, aratau ei, prin legea de aprobare a OUG 77/2013 "au fost afectate asemenea institutii fundamentale ale statului, precum si toate celelalte componente care definesc regimul juridic al acestora".

Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

Guvernul a adoptat, in 26 iunie 2013, OUG 77/2013 pentru stabilirea unor masuri privind asigurarea functionalitatii administratiei publice locale, a numarului de posturi si reducerea cheltuielilor la institutiile si autoritatile publice din subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Executivului ori a ministerelor.

Legea pentru aprobarea OUG nr. 77/2013 a fost adoptata de Parlament in decembrie 2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.