Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, marti, un amendament propus de Asociatia Magistratilor din Romania, care prevede ca arestarea preventiva se dispune de judecatorul instantei de judecata competenta sa judece fondul cauzei, fiind dispusa dupa punerea in miscare a actiunii penale.

Textul amendamentului insusit integral de Comisia de revizuire este urmatorul: "In mod execeptional si motivat, cercetarea si judecarea in procesul penal se fac cu privarea de libertate a persoanei. Arestarea preventiva se dispune de judecatorul instantei de judecata competenta sa judece fondul cauzei, in conditiile legii, si numai in cursul procesului penal, dupa punerea in miscare a actiunii penale".

Potrivit MEDIAFAX, amendamentul a fost votat de majoritatea membrilor Comisiei de revizuire, inregistrandu-se doar un vot "impotriva".

In forma actuala a Constitutiei, se prevede doar ca "arestarea preventiva se dispune de judecator si numai in cursul procesului penal".

Adoptarea amendamentului AMR a fost justificata de catre senatorii Ioan Chelaru si Daniel Fenechiu, care au aratat ca textul propus de AMR e extrem de complex si acoperitor.

Fenechiu a aratat ca judecatorul reprezinta in sine o instanta de judecata, iar inlocuirea cuvantului "judecator" cu sintagma "judecatorul instantei de judecata competenta sa judece fondul cauzei" va duce la situatia in care numai acest judecator sa poata dispune, si nu un alt judecator de la o alta instanta, situata pe aceeasi raza teritoriala cu parchetul care formuleaza sesizarea.

Totodata, Fenechiu a mai spus ca introducerea sintagmei "dupa punerea in miscare a actiunii penale" va apropia Romania de un stat de drept, fiind exclusa posibilitatea ca un cetatean sa fie ridicat cu "mascatii" de acasa.

"E o garantie a respectarii drepturilor fundamnetale ale omului. Nu avem voie sa ratam aceasta oportunitate, sa prevedem in text sintagma «dupa punerea in miscare a actiunii penale»", a spus Fenechiu.

Citeste si:
PRIMER, semnal de alarmă: „Revizuirea în sus a taxei clawback, un...
PRIMER, semnal de alarmă:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.