USL va initia, luni, in Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege prin care Serviciul de Telecomunicatii Speciale va trece la Ministerul de Interne, in coordonarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, document care va fi aprobat de Parlament in procedura de urgenta, a anuntat premierul Victor Ponta, dupa o discutie in cadrul Uniunii care a urmat sedintei CSAT.

El a sustinut ca, prin trecerea STS in coordonarea acestui departament recent infiintat de Guvern si condus de secretarul de stat Raed Arafat, va fi asigurata o mai buna si unitara, coordonare a institutiilor cu atributii in cazuri de urgenta, cu mai putina birocratie si o raspundere foarte clara.

Potrivit MEDIAFAX, intrebat daca prin aceasta operatiune va fi inlaturat si Marcel Opris de la conducerea STS, Ponta a sustinut ca nu poate sti acum acest lucru, deoarece este prematur, dar a adaugat ca, din cate cunoaste, acesta a ajuns deja la "varsta pensionarii", indeplinind conditiile legale de pensionare, si ca seful acestui serviciu trebuie sa un tehnician, precum seful ISU, aflat sub coordonarea sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Ponta a sustinut ca raportul pe care l-a prezentat in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii reliefeaza disfunctionalitati in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni inclusiv la nivelul STS, dar ca presedintele Traian Basescu nu vrea sa adopte masuri impotriva conducerii acestui serviciu, deoarece nu are curaj si probabil este santajat si are interese personale legate si de o implicare a STS in alegerile prezidentiale din 2009 si referendumul de demitere a presedintelui din 2012.

"Cum era normal, de bun-simt, si la STS trebuia sa existe o asumare a raspunderii, dar acest lucru, din pacate, in fata opozitiei presedintelui Traian Basescu, nu s-a intamplat astazi, desi am solicitat acest lucru. Din punctul nostru de vedere este evident ca presedintele Basescu nu are curajul - probabil ca sunt lucruri cu care este santajat - lasitate, interese personale, adevarul despre modul in care STS a fost implicat in alegerile din 2009 si referendumul din 2012. Nu stiu exact care dintre aceste motive este mai important insa e foarte clar ca presedintele Basescu il va proteja pe seful STS atat cat va avea dreptul din punct de vedere legal si, din acest punct de vedere, in cadrul sedintei conducerii USL am decis ca maine, la Biroul Permanent al Senatului, sa fie prezentat proiectul de lege prin care, pentru o mai buna coordonare a tuturor institutiilor care au atributii in interventia in situatii de urgenta, STS sa treaca in cadrul Ministerului de Interne, in coordonarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta", a spus Ponta.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Premierul a aratat, in context, referindu-se si la Codul penal si Codul de procedura penala, ca presedintele Basescu doreste ca STS "sa ne inregistreze pe toti", dar nu cere acestui serviciu sa gaseasca si victimele unui accident.

El a sustinut ca seful statului nu a cerut schimbarea unor ministri, in cadrul CSAT, dar ca presedintele, care este "extrem de ignorant, fiind foarte multe lucruri pe care nu le cunoaste", s-a pronuntat impotriva infiintarii Departamentului pentru Situatii de Urgenta, in conditiile in care el, ca prim-ministru, considera ca este necesara o astfel de structura care sa coordoneze eficient atat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul General de Aviatie, Salvamont-ul, Serviciul de Ambulante, dar si Sistemul Unic 112 este o solutie buna.

"Cred ca presedintele Basescu, din lasitate in primul rand si avand lucruri de ascuns, nu are curajul sa ceara demisia sefului STS. STS-ul i-a trimis pe cei de la ISU in alta zona decat cea a accidentului. Faptul ca presedintele il protejeaza pe domnul Opris, din motive strict personale, este un semn foarte clar de nefunctionare a institutiilor. Din hartile prezentate chiar de presedinte - probabil sunt secret de serviciu, dar presedintele are voie sa il incalce - rezulta ca accidentul a avut loc in stanga, iar in dreapta a localizat STS apelul. Constat o lasitate si un dispret la adresa opiniei publice, pentru ca oamenii care conduc institutiile responsabile de esecul operatiunii de salvare trebuie sa isi asume, nimeni nu este de neschimbat in functie decat daca are alte argumente pe care nu le stim", a adaugat Ponta.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Seful Guvernului a afirmat de asemenea ca in nicio tara europeana nu exista un Serviciu de Telecomunicatii Speciale care sa functioneze in subordinea presedintelui.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, dupa sedinta CSAT a carei tema a fost accidentul aviatic produs in 20 ianuarie in Muntii Apuseni, ca in ultima perioada "s-a instalat public, prin persistenta unor minciuni", mesajul ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale trebuia sa faca localizarea exacta a locului accidentului, spunand ca acest lucru este o minciuna si ca STS nu are nici echipament si nici dreptul legal in acest sens.

El a aratat ca actiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonata in conformitate cu reglementarile in vigoare si de aceea a fost un esec, "cum a catalogat-o si prim-ministrul".

Presedintele a adaugat ca prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la Ministerul Afacerilor Interne si destituirea sefului Serviciului, seful statului precizand insa ca niciuna din variante nu este viabila si ca doar daca cineva poate dovedi ca STS are capabilitati mai mari decat cele prezentate pentru cazul accidentului aviatic nu va sta pe ganduri in ceea ce priveste cererea de demitere a directorului Serviciului.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.