Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, ca intrarea in vigoare a noilor Coduri de la 1 februarie nu va perturba activitatea magistratilor, deoarece acestia au urmat deja cursuri de pregatire in cadrul Institutului National al Magistraturii.

"Intrarea in vigoare a noilor coduri nu va da Justitia peste cap, nu va genera probleme. Temerile referitoare la aplicarea legii penale favorabile sunt nejustificate. Institutul National al Magistraturii a desfasurat deja cursuri de pregatire pentru magistrati de peste un an de zile, asadar acestia vor sti cum sa abordeze eventualele probleme", a precizat Zgonea, potrivit MEDIAFAX.

Zgonea a mentionat ca ideea potrivit careia pedepsele vor fi mai mici, iar infractorii vor scapa mai ieftin nu se justifica, avand in vedere ca pedepsele foarte mari prevazute in acest moment in Codul penal nu se dadeau in practica judiciara.

"Pana acum, in Codul Penal erau prevazute pentru anumite infractiuni limite de pedeapsa foarte mari, de 15 ani, sa zicem, dar niciodata in practica judiciara pentru acele infractiuni nu se dadeau pedepse mai mari de cinci ani. Ce rost mai avea sa fie pastrate limitele acestea, daca nu erau aplicate?", a aratat Zgonea, potrivit sursei citate.

El a mentionat ca, oricum, este vorba de cei care sunt la prima abatere, in timp ce recidivistii vor avea parte de pedepse mai mari in baza noului Cod Penal, deoarece acesta presupune un cumul aritmetic al pedepselor.

Citeste si: Ponta: Noul Codul penal intra in vigoare pe 1 februarie


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.