Codul penal si Codul de procedura penala intra in vigoare la 1 februarie, a anuntat premierul Ponta, care i-a cerut ministrului Justitiei sa spuna "pe parcurs" daca este nevoie de vreo interventie a Executivului, fara sa anunte ca Guvernul ar modifica, miercuri, unele prevederi din acest document.

La sfarsitul anului trecut, premierul anunta ca Guvernul poate emite o ordonanta de urgenta care sa modifice Codul Penal, asa cum solicita DNA, numai dupa ce ministrul Justitiei va discuta cu oficialii Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti, Parchetului si Comisiei Europene si toata lumea este de acord.

Potrivit MEDIAFAX, sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, declara atunci, la Gandul Live, ca o prevedere din noul Cod de procedura penala va face "inutile" interceptarile, in conditiile in care, inainte de a se obtine autorizatie pentru acestea, persoana vizata in ancheta va trebui instiintata ca este urmarita penal.

Kovesi a mai spus ca a solicitat ministrului Justitiei modificarea acestui act normativ, mentionand ca, deocamdata, nu a primit un raspuns in acest sens.

De asemenea, in ianuarie, Ponta declara ca Guvernul este pregatit sa modifice prin ordonanta de urgenta noul Cod Penal, care va intra in vigoare la 1 februarie, pentru a elimina acele prevederi care ingradesc libertatea de exprimare si a presei.

In sedinta de miercuri a Guvernului, in prezenta presei, nu au fost insa referiri la astfel de modificari.

"Sambata ( 1 februarie-n.r.), intra in vigoare noul Cod penal, adoptat acum patru ani, si Codul de procedura penala. Sper sa nu fim in situatia penibila in care cei care l-au adoptat, fostul prim-ministru Boc si fostul ministru al Justitiei, domnul Predoiu, sa zica ca e rau sau ca sunt rele codurile, ca ei le-au adoptat. Acum, daca au descoperit azi ca nu sunt bune, e cam tarziu. Eu, sincer, cred ca sistemul de justitie este pregatit, ca sunt coduri moderne si orice fel de probleme in aplicare la inceput...Asa a fost si la Procedura Civila si a mers. Si atunci s-a spus ca trebuie sa le amanam, ca se prabuseste tara, nu s-a prabusit, dimpotriva. Cred ca au avut un efect pozitiv", a spus Ponta.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, i-a spus ca au fost foarte multe proiecte de pregatire cu Institutul National al Magistraturii si Consiliului Superior al Magistraturii, iar in ultimii doi ani a fost un efort foarte mare pentru implementarea a patru coduri. El a adaugat ca sunt lucruri care vin de foarte mult timp in urma si ca dispozitiile Codului penal nu presupun o infrastructura in plus, ca la celelalte doua coduri, ci doar o "rearanjare a resurselor" in cadrul sistemului.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Dupa ce a ascultat explicatiile ministrului Justitiei, premierul a reiterat faptul ca cele doua coduri vor intra in vigoare.

"Oricum, intra in vigoare, e trecut si in MCV ca obiectiv, intrarea in vigoare la 1 februarie, si daca apar probleme pe parcurs, doar la initiativa CSM, a Inaltei Curti, a Parchetului General, veniti si spuneti de ce este nevoie, dar important e ca nu mai amanam, ca nu mai putem sa amanam, dupa patru ani ar fi total neserios”, i-a spus Ponta ministrului Justitiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.