Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, marti, la CAE, ca este importanta transmiterea unor mesaje politice de sprijinire a autoritatilor de la Chisinau, pentru a mentine angajamentul acestui stat pe calea europeana, potrivit unui comunicat MAE.

Ministrul Titus Corlatean a participat, marti, la Consiliul Afaceri Externe, care s-a desfasurat la Bruxelles.

In interventia sa pe ansamblul relatiilor UE cu Vecinatatea Estica, Corlatean a evocat rezultatele summit-ului Parteneriatului Estic desfasurat la Vilnius in perioada 28-29 noiembrie 2013, evidentiind modelele de succes ale Republicii Moldova si Georgiei. In ceea ce priveste Republica Moldova, oficialul roman a aratat ca este "importanta transmiterea unor mesaje politice de sprijinire a autoritatilor de la Chisinau, inclusiv prin sporirea numarului de vizite la nivel inalt in regiune, ca parte a eforturilor constante necesare mentinerii angajamentului acestui stat pe calea europeana", se arata in comunicatul Ministerului de Externe. In acest sens, ministrul a anuntat transmiterea catre omologii europeni si oficialii UE a invitatiei de participare la reuniunea "Grupului de Actiune Europeana pentru Republica Moldova", care va fi organizata la Bruxelles, sub co-presedintie romana si franceza, in marja reuniunii CAE din februarie 2014.

Totodata, Corlatean a subliniat importanta adoptarii "cat mai curand posibil" a deciziilor privind eliminarea vizelor pentru cetatenii moldoveni si a semnarii Acordului de Asociere si a Acordului de liber schimb intre UE si Republica Moldova, transmite MEDIAFAX.

Potrivit MAE, ministrii de Externe din UE au mai discutat despre evolutiile din Vecinatatea Sudica a UE, cu accent pe situatia din Siria si Egipt, stadiul negocierilor privind Procesul de Pace in Orientul Mijlociu, dosarul nuclear iranian, Afganistan, relatiile Uniunii cu Federatia Rusa, Republica Centrafricana si Sudanul de Sud.

Referitor la situatia din Republica Centrafricana, seful diplomatiei romane a reiterat necesitatea "incetarii tuturor violentelor" de pe teritoriul acestei tari, precum si a angajarii fortelor politice intr-un "dialog cuprinzator". Oficialul roman s-a pronuntat in favoarea "unei implicari ferme", atat la nivel regional cat si international, pentru a sprijini autoritatile locale in restabilirea ordinii si securitatii.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Presedintele francez François Hollande a anuntat, vineri, ca Uniunea Europeana va lua in ianuarie o decizie privind lansarea unei misiuni europene in Republica Centrafricana pentru a veni in sprijinul interventiei franceze, relateaza AFP.

Hollande a anuntat ca a "obtinut" la summitul european ca o decizie sa fie luata "in ianuarie" in privinta unei misiuni care ar putea fi civila si "mobilizata cat mai repede posibil".

Ministrii de Externe din UE au ajuns, luni, la un acord politic privind o misiune militara europeana in Republica Centrafricana. CAE a solicitat institutiilor competente sa ia masurile necesare pentru a pregati rapid aceasta operatiune. Misiunea, care va fi decisa de Consiliu, va furniza sprijin temporar, pentru o perioada de pana la sase luni, pentru asigurarea "unui mediu sigur" in zona capitalei Bangui.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Operatiunea militara franceza in Republica Centrafricana a inceput la 6 decembrie 2013.

Misiunea militarilor francezi, sprijiniti de forta africana mobilizata la fata locului, este de a asigura "o securitate minima care ar permite punerea in aplicare a unei interventii umanitare, ceea ce nu este cazul astazi". Ea prevede "securizarea drumurilor (...) principale, pentru a le permite oamenilor sa ajunga la spital", a declarat, la 6 decembrie, ministrul francez al Apararii Jean-Yves Le Drian, citat de AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.