Presedintele ICCJ, Livia Stanciu, a declarat joi ca este extem de grav ca oameni politici care detin functii in stat fac afirmatii ce urmaresc decredibilizarea sistemului judiciar si ca premierul a indus ideea ca celeritatea solutionarii cauzelor difera in raport de culoarea politica a inculpatilor.

Judecatoarea Livia Stanciu a declarat, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii, ca atacurile oamenilor politici la adresa sistemului judiciar au devenit din ce in ce mai dese, cu deosebire la adresa Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a judecatorilor care instrumenteaza dosare penale ce ii vizeaza pe politicieni.

"Este extrem de grav ca oameni politici care detin importante functii in stat - si cu atat mai grav este pentru acestia - fac afirmatii de-a dreptul incredibile pentru noi, care nu urmaresc decat, in primul rand, decredibilitarea sistemului judiciar", a spus presedintele ICCJ, potrivit MEDIAFAX.

Inspectia Judiciara: Declaratiile lui Ponta afecteaza independenta justitiei

Livia Stanciu a mai spus ca este extrem de grav si ca premierul a afirma ca celeritatea solutionarii cauzelor difera in raport de culoarea politica a inculpatilor.

"Faptul ca premierul Romaniei - si imi pare rau ca trebuie sa spun acest lucru, pentru ca nu m-am asteptat -, sigur, poate in calitatea domniei sale de presedinte al PSD ar fi putut sa faca diverse afirmatii, dar ca premier al Romaniei, sa induci ideea ca, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, celeritatea solutionarii cauzelor difera in raport de culoarea politica a inculpatilor, este extrem de grav", a adaugat Livia Stanciu.

Livia Stanciu a precizat ca l-a auzit pe premier spunand si inducand "o idee grava", aceea ca la ICCJ aceiasi judecatori pronunta intr-o faza procesuala, in unanimitate, o solutie de achitare, dupa care, aceiasi judecatori ai Sectiei penale, tot in unanimitate, pronunta o solutie de condamnare.

"Este extrem de grava o astfel de afirmatie. De ce spun aceasta? Pentru ca de esenta actului de justitie, a activitatii de judecata este si exercitarea cailor de atac prevazute de lege si pronuntarea, dupa ce acel complet examineaza motivele de recurs invocate de catre parti, a unei solutii intr-un sens sau altul", a mai spus presedintele ICCJ.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Livia Stanciu a adaugat ca judecatorii de la ICCJ sunt total nemultumiti de aceste reactii ale premierului.

"Dumneavoastra cred ca ati sesizat ca noi am manifestat intotdeauna decenta, nu am iesit dupa fiecare atac exercitat de catre politcieni. Am crezut ca, totusi, se vor restrange aceste atacuri la adresa justitiei, dar constat ca, in ultima perioada ca, in mod nejustificat, ele se amplifica", a mai declarat Stanciu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.