Victoria Nuland, asistent al secretarului de Stat al SUA, a catalogat,sambata, drept "ingrijoratoare" provocarile politice la adresa independentei sistemului judiciar din Romania, indemnand toate partidele politice si cetatenii sa sustina independenta justitiei.

Intr-o declaratie facuta la sediul Ambasadei SUA din Bucuresti, Victoria Nuland a catalogat drept ingrijoratoare "atacurile" asupra independentei justitiei, precum si "provocarile" oricarui partid politic asupra sistemului judiciar, transmite MEDIAFAX.

Rugata sa comenteze declaratiile unor politicieni dupa condamnarea lui Adrian Nastase, precum si comparatiile dintre cazul fostului premier si Iulia Timosenko, Nuland a refuzat sa se pronunse pe cazuri individuale.

"Nu ma aflu in pozitia de a evalua cazuri individuale. Nu este treaba SUA. Dar, ce pot spune este ca, asa cum o presa libera este un element esential pentru o democratie puternica si vibranta (...), un sistem juridic independent este esential pentru o democratie puternica si predictibila, iar echilibrul puterilor in stat este esential pentru o democratie puternica. Exista ingrijorari atunci cand exista atacuri la adresa independentei justitiei, exista ingrijorari cand politicienii din orice partid decid sa provoace sistemul juridic", a spus Nuland.

Oficialul american a indemnat toti romanii sa sustina independenta sistemului judiciar de interferentele politice, subliniind ca o justitie independenta si o presa libera sunt "esentiale" pentru o democratie puternica.

"Cetatenii din Romania au luptat din greu pentru dreptul de a avea un sistem juridic independent. Ati organizat proteste mari, in special in ultimii cinci ani, si ii indemn pe toti romanii, indiferent de apartenenta politica, indiferent unde traiesc in tara, sa lupte din greu pentru a proteja si apara independenta sistemului de justitie si pentru a nu permite amestecul politic", a subliniat diplomatul SUA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.