Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a declarat, vineri, ca face apel catre Guvernul Ponta de a amana pana la 1 septembrie 2014 intrarea in vigoare a noului Cod Penal si a noului Cod de procedura penala, aratand ca, in caz contrar, sistemul judiciar se va bloca.

"Reiau apelul catre Guvernul Ponta a amana intrarea in vigoare a noului Cod Penal si a noului Cod de procedura penala pana la 1 septembrie 2014. Sistemul judiciar nu este pregatit, lipsesc 150 de judecatori si 350 de grefieri. Daca nu se angajeaza acesti oameni sistemul judiciar se va bloca", a precizat Catalin Predoiu intr-o conferinta de presa, transmite MEDIAFAX.

El a aratat ca cere Guvernului Ponta sa emita o Ordonanta in acest sens, sau Parlamentul sa se intruneasca pentru a elabora o lege care sa amane intrarea Codurilor in vigoare si angajarea judecatorilor si grefierilor necesari.

De asemenea, Predoiu a aratat ca isi exprima disponibilitatea de a explica premierului Victor Ponta si ministrului Justitiei care sunt problemele de implementare a acestor Coduri, aratand ca pregatirea pentru intrarea in vigoare trebuia sa se faca in ultimii doi ani.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa afle, luni, de la membrii CSM, daca sunt probleme in privinta intrarii in vigoare a noului Cod Penal si a Codului de Procedura Penala, apreciind ca mai bine se amana aplicarea cu doua luni.

Presedintele a mai spus ca problema intrarii in vigoare a noilor Coduri a fost extrem de dezbatuta si si-a exprimat opinia ca trebuie elaborat, urgent, un proiect de ordonanta de urgenta, de catre Ministerul Justitiei, privind modul de aplicare a noului Cod Penal.

"Auzeam aseara pe un post de televiziune, era abordarea: «Domnule, smecherii astia au dat codurile stiind ce dosare sunt», dar nespunand nimeni ca e din 2009, e pe asumarea raspunderii, iar smecherii astia nici macar nu erau la putere la vremea.. Deci o abordare din asta foarte negativa. Bagati si noul Cod penal, si explicati, bai fratilor, reducerea pedepselor nu a vizat persoane, ci e o noua filosofie penala, pentru ca, pana la urma, statul este obligat sa faca noua politica penala si o face prin legi", a mai comentat Traian Basescu.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.